V. Németh: munkahelyeket teremthet, ha a kertészetben pálinkafőzéssel is foglalkoznak

2011. 12. 09., péntek

Magyarországnak minden adottsága megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére – jelentette ki V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén. Az államtitkár leszögezte: a mezőgazdaság feladata nemcsak az, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel lássa el az országot, hanem az is, hogy a termeléssel fenntartsa a jó környezetet, a kultúrtájat és a közösségeket.

 

Ezt a célt szolgálhatja, ezért fontos a kertészet támogatása, amely magas munkaigényével növelheti a foglalkoztatást – emelte ki az államtitkár. Az ágazatban különösen fontos a fogyasztói bizalom fenntartása – tette hozzá. A tavaszi E-coli járvány megmutatta, milyen károkat tud okozni az információs társadalom, ahol a pontatlan vagy valótlan hírek az egész zöldségágazat válságát okozták. A fogyasztók bizalmának helyreállítása és a helyi piacok megerősítése segíthet a hasonló válságok megelőzésében.

 

Az államtitkár előadásában kitért azokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) finanszírozott pályázatokra, amelyek a kertészeteket támogatják. Nyáron a gyümölcsültetvények korszerűsítésére volt lehetőség, a 2 milliárd forintos keretből a vegyes gazdálkodást folytató, vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhettek forrást. 2012. január 1-jén nyílik a kertészetek felújítását, bővítését segítő pályázat. A mezőgazdasági termelők, zöldség-gyümölcs termelői csoportok épületek, tárolók építésére, felújítására és az energiaellátást biztosító berendezésekre kérhetnek támogatást. A következő év első felében új pályázat nyílik: a nem mezőgazdasági tevékenységgé diverzifikálás az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozását támogatja majd 7 milliárd forintból. Erre példa lehet, ha egy gyümölcskertészet belevág a pálinkakészítésbe is.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke évértékelő beszédében elmondta: bár ellentmondásos évet zárt a zöldség-gyümölcs szektor, a mezőgazdaság legfejlődőképesebb ága a kertészet, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a foglalkoztatásban és az értékteremtésben.

 

Forrás: www.agromonitor.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum