Kadarka, pálinka és sör tematikus körút

2011. 12. 25., vasárnap

A térség bortermelőit, pálinka- és sörfőzdéit mutatja be a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió legújabb tematikus idegenforgalmi körútja, melyet uniós támogatással alakítottak ki az elmúlt másfél évben.

Nemzetközi tapasztalatok mutatják, hogy a nagyobb térség gasztronómiai értékeit bemutató tematikus körutak alkalmasak arra, hogy növeljék a turisták tartózkodási idejét egy-egy régióban - mondta Csókási Eszter, az eurorégió fejlesztési ügynökségének igazgatója a 2010 júliusában indult program záró konferenciáján.

 

A Tasty DKMT nevet viselő tematikus körút a Vajdaságban, a Dél-Alföldön és a nyugat-romániai megyékben évszázadok alatt létrejött hagyományos italfajtákat szedi csokorba és ajánlja vendégeinek. A mintegy 150 ezer euróból megvalósult projekt során feltérképezték a térségben élő termelőket, akik közül a három országban mintegy ötven neves borászat, pálinka- és sörfőzde kapcsolódott a kezdeményezéshez. A látogatók megismerhetik a kadarka szőlőfajtát és a belőle készült egyedi zamatú, fűszeres, jó ivású bort, összehasonlíthatják a magyar pálinkát, a román cujkát és a balkáni rakiját, és ellátogathatnak a régió több száz éves sörfőzdéjének valamelyikébe is.

A látni- és kóstolnivalókat katalógus, gasztronómiai kalauz és honlap (www.tasty.dkmt.eu) vázolja az érdeklődőknek, akik "turistaútlevelet" is kérhetnek, amelyet az egyes állomáshelyeken lepecsételnek, ráadásként pedig kedvezményre is jogosít a kóstolókon, éttermekben, boltokban és sok helyütt a szálláshelyeken.

A DKMT Eurorégió korábban már több tematikus körutat is kialakított, a térségbe látogatók így megismerhetik a szecesszió magyaros irányzatának legszebb épületeit, a Monarchia egykori éléstárának ipari, mezőgazdasági és vízügyi emlékeit, a régió népművészeti kincseit - vagy felfrissülhetnek a térség termálfürdőinek valamelyikében.

Forrás: www.turizmusonline.hu Forrás: www.mti.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum