Még több pálinka főhet otthon

2012. 01. 03., kedd

A jövedéki törvény módosítása után várhatóan tovább nő a bérfőzdék forgalma is.

 

Tovább könnyítette a házi főzésű pálinkák eladását a kormány. A január elsejétől életbe lépett törvénymódosítás szerint mindazok, akik kistermelői engedéllyel rendelkeznek, otthonukon kívül piacon vagy vásárokban is árulhatják az általuk főzött párlatot. Palackozni és zárjegyezni persze ezeket is kell.

 

Az egyik debreceni bérfőzdében évente mintegy 30-40 ezer liter párlatot állítanak elő. A főzdét naponta 15-20-an keresik fel a főzdét, hogy az ott termelt pálinkát értékesítsék. A jövedéki törvény módosítása miatt a jövőben szűkebb lakókörnyezetében, vagy vendéglátás keretében árulhatja saját főzésű pálinkáját az, aki azt palackozza és zárjeggyel is ellátja.

pálinka

MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

A debreceni üzem tulajdonosa, Torma Károly szerint miután a bérfőzési díj a felére csökkent, és a kormány rendelkezése értelmében a saját főzésű pálinka árusítása lehetővé válik a szűkebb környéken is, nőni fog az előállítók kedve, és ez a bérfőzdéknek is több munkát jelenthet.

 

Kupecz József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális szóvivője hozzátette, a kistermelők már nemcsak otthon a gazdasági telephelyükön árusíthatják, falusi vendéglátás keretében a párlatokat, hanem negyven kilométeres körön belül piacokon, vásárokon is. A kitelepülést három nappal előre jelezni kell a NAV felé. A kistermelők egyébként üzletben a törvénymódosítás után sem értékesíthetik otthon megfőzött pálinkájukat.

 

Forrás: www.hirado.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum