Ezer liter sört főzhetünk otthon

2012. 01. 11., szerda

Már nem csak pálinka, hanem sör is készíthető odahaza: január elsejétől az eddigiekkel ellentétben évente ezer liter sört bárki előállíthat a konyhájában.

 

Január elsejétől vállalkozó kedvű sörbarátok odahaza is megpróbálkozhatnak az ital elkészítésével, ezer litert bárki előállíthat. A házi készítésű ital ugyanakkor kizárólag saját fogyasztásra használható fel, így az értékesítése tilos. Azt talán mondani sem kell, hogy az eredmény is igencsak kétséges lehet.

"Korántsem egyszerű dologra vállalkozik, aki odahaza próbál meg sört készíteni" - mondta Megyesi Gusztáv, a magyarhertelendi sörfőzde tulajdonosa. "Számos eszköz beszerzésére van szükség az előállításához, és igen precízen kell elvégezni a munkafolyamatokat is, hogy mást ne mondjak, a víz keménységét is be kell állítani ahhoz, hogy élvezhető sört készítsünk. Bár tudom, hogy léteznek régi receptek is, amelyek alapján viszonylag könnyűnek tetszik a főzés, de nem hiszem, hogy tömegesen állnának neki az emberek odahaza. Hasonló a helyzet mint az otthoni pálinkafőzéssel, akik akartak, addig is csinálták, amíg tiltott volt, viszont nem sokkal többen vágtak bele a tilalom feloldása után sem" - tette hozzá.

Az alapanyagok költségeiből kiindulva egyébként száz forint körül lehet egy liter házilag lefőzött sör ára. Ehhez jön még az energiaszámla, hiszen a főzés után, a fogyasztás előtt több héten át hűtőben kell tárolni a nedűt. Elsősorban külföldi portálokon rendelhető meg a főzéshez szükséges üst, szűrő, egyéb edények - ezek ára akár több százezer forintig is terjedhet. 

A rendszerváltást követően reneszánszukat élték a kis sörfőzdék az országban. Sorra nyitottak az ilyen üzemek, jelentős részük úgy, hogy vendéglátóegységeket is alapoztak rájuk. Az ezredforduló környéke azonban ezek vonatkozásában is fordulatot hozott: sorra zártak be a manufaktúrák.

Jellemző adat, hogy Baranyában a kilencvenes években 33 kis sörfőzde működött, mára közülük - a más kategóriába tartozó Pécsi Sörfőzdén kívül - csak a magyarhertelendi tudott talpon maradni. A fogyasztók ugyanis egyre inkább a tömegtermeléssel előállított termékek felé fordultak, elsősorban az olcsóbb áraik miatt. Forrás: www.bama.hu

Forrás: www.fogyasztok.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum