Itt is főznek majd pálinkát

2012. 01. 19., csütörtök

Csaknem 800 millió forintos beruházással gyümölcspálinka-lepárló üzem épül Somlóvásárhelyen, a létesítményt a tervek szerint az idén májusban adják át – tudatta a beruházó Somló Spirit Kft. ügyvezetője.

 

Fehér Péter közlése szerint a projekthez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mezőgazdasági termékek értéknövelése címen 338 millió forint pályázati forrást biztosított. Terveik szerint az üzem fő terméke a Somló hegyen termett szőlőből készült, fahordóban érlelt pálinka lesz, de ezenkívül törkölyből és erdei gyümölcsökből is készítenek pálinkát. A somlóvásárhelyi pálinkafőzdében évente több mint 350 tonna gyümölcs feldolgozására lesz lehetőség, és ez a gyártókapacitás százezer palack pálinkának felel meg. 

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az 1100 négyzetméteres üzemcsarnok 3,8 hektáros építési területen létesül, a látványfőzde kétszintes, zöld tetővel fedett „dombház” lesz. A lepárló helyet ad a gyümölcs beérkezésétől a palackozott végtermék távozásáig minden folyamatnak – tette hozzá. Fehér Péter közlése szerint a gyümölcspálinkáikhoz a legjobb minőségű hazai alapanyagot fogják beszerezni.

Szólt arról is, hogy a beruházás során három különböző megújuló energiaforrást használnak: az üzem melegvízellátását napkollektorral biztosítják, az épület fűtéséhez geotermikus energiát használnak, és a lepárláshoz szükséges hőt a hegyről származó szőlővenyigéből készült pellettel állítják elő.

A Somló Spirit Kft. főzdéje kilenc embernek teremt munkalehetőséget 2013-tól, az üzem beindulásakor.  

Forrás: mno.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum