Az Alföld gyümölcseinek legjava - 2. rész

2012. 01. 25., szerda

A törkölypálinkából kiderül, miért főz pálinkát Schiszler Péter.

 

Úti beszámolónk előző részében bemutattuk a pálinkafőzdét, a kétszakaszosra épített Ulrich Kothe berendezést, amelynek finomítóüstje erősítőfeltétet kapott. Megtudhatták olvasóink miért vágott bele a tulajdonos, Schiszler Péter a pálinkafőzésbe és miért éppen Soltvadkerten építette meg a látogatók (és kóstolók) számára is nyitott modern főzdéjét. Beszámoltunk arról is, hogy a 2010-ben átadott berendezésen az első főzetekkel már komoly sikereket értek el Gyulán, a pálinkaversenyen.

Mielőtt közreadnánk a kóstolási jegyzeteinket, nézzük, hogyan is vélekedik a főzde a kereskedelmi forgalomba került 14 pálinkájukról. Kezdjük is a kivétellel, az egyetlen párlattal, az ananásszal: egzotikus ananász ízzel csábít kóstolásra ez a nem mindennapi párlat. És akkor a pálinkák. Birs: igazi pálinkakülönlegesség fanyar ízzel, citrusos illatokkal. Cserszegi fűszeres: Cserszegi fűszeresből készült pálinkakülönlegesség, fűszeres vonásokkal. Alma: többfajta válogatott almából készült pálinka, a friss gyümölcs üdeségét zárva magába. Törköly (Gyula: aranyérem): erőteljes aromáinak köszönhetően igazán elegáns, harmonikus törkölypálinka. Körte (Gyula: ezüstérem): Kiffer körtéből készült, friss illatokkal csábító kellemes, édesnek ható pálinka. Meggy: az alföldi meggy karakteres aromáját, fanyarságát megőrző különleges pálinka. Szilva (Gyula: aranyérem): hagyományos magyar pálinka, amelyben a hamvas kék alföldi szilva ízgazdagsága érvényesül. Szamóca: igazi nyáridéző a friss szamóca illatát ontó kellemesen „édes” pálinka. Irsai Olivér (Gyula: ezüstérem): Lágy párlat, amelynek minden cseppjében a bársonyos muskotály íz fedezhető fel. Feketeszeder: mély, savanykás íze határozza meg ezt a finom, intenzív pálinkát. Málna: mindenki kedvence édesen friss pálinkába főzve. Feketeribizli: a feketeribizli fanyar vonásai különleges intenzitással jelennek meg ebben a páratlan párlatban. Sárgabarack: a zamatos nyári gyümölcs ízvilágát és illatát idéző pálinka.

Nos, megkóstoltunk a Schiszler Pálinkafőzde hat párlatát. Lássuk, mit jegyeztünk fel róluk, kezdjük mi is az ananász párlattal!

Ananász párlat. Kellemes ital, a pohárba öntve szinte azonnal érezhető az az ananász íz, amivel akkor találkozunk, amikor szeleteljük a friss ananászt. Aki a befőtt ízeit keresi nem jó úton jár. Ez a friss ananász illatát, ízét maximálisan idéző párlat, kellően intenzív az illata, a szájban rögtön mutatja magát a gyümölcs, kissé fanyar, kissé édeskés, kicsit citrusos. Igazi mediterrán életérzés, különösen a hosszantartó utóíz miatt.

Körtepálinka. Aki már többször találkozott a Kiffer körtével, kóstolgatta, ízlelgette, tudni fogja miért finom ez a pálinka. Aki még nem, annak elmondjuk. Tökéletesen visszaadja a Kiffer körte nem túl harsány, de jellegzetes illatát és ízét. Már az első korty után megjelenik a kóstoló lelki szemei előtt a Kiffer sárgás pirosas, kissé vastag héja, fehér, már-már „kövérnek” mondható, de leveses húsa. Ez mind benne van a pálinkában, de a körte vajassága, édessége is. Illata kellően fűszeres, a szájban olyan mint a friss körte: majd elolvad. Utóíze hosszantartó, a száraz próba pedig igazi élmény.

Szilvapálinka. Letagadni sem lehet, hogy Lapotica szilvából készült, ami az Alföld napsütötte homokján teljesedett ki. A Lapotica sötétkék héjú és erősen hamvas, a húsa az érés kezdetén kissé kemény, zöldessárga, szinte roppan a harapáskor. A belőle készült pálinka ezt a hamvasságot, friss gyümölcs illatot és a szilva egyre puhuló húsának ízét tükrözi. Szép, gyümölcsös illatokkal nyit, kicsit fűszeres, ízében tipikus Lapotica, visszafogott, de mégis határozott szilva íz, a garatban igazi szilva, hosszantartó az utóíze. Komplex pálinka.

Szederpálinka. Sokat nem kell erről a pálinkáról jegyzetelni. Sokkal inkább kóstolni. Finom. Finom. Finom. Tipikus bogyós jegyek, selymes illat, az íze tiszta gyümölcs, valóságos ízbomba. Ha lehetne (mint ahogyan persze lehetetlen) pálinkából gyümölcsöt készíteni, ebből a szederpálinkából készülne a szeder etalon. Ennyi.

Irsai Olivér szőlőpálinka. Nos, ezen a tételen és a következőn tökéletesen érezni azt a sokévtizedes erjesztési tapasztalatot, amit Schiszler Péter a borászatban elsajátított. Ez a pálinka minden, ami szőlő, minden, ami muskotály és minden, ami Irsai Olivér. Illatában, ízében tiszta szőlő. Tökéletes harmóniában az illat és az íz, még a 42 fok is jól áll ennek az Irsainak. Hát még a száraz próba!

Törkölypálinka. Szerkesztőségi kóstolásunk abszolút favorit párlata. Ha valakit meg kellene győzni arról, miért méltó vetélytársa a magyar törkölypálinka a grappának, illetve megmutatni neki miért vagyunk úgy oda a törkölypálinkáért, akkor ezt a törkölyt kell megkóstoltatni vele. Nem csak szőlő, nem csak törköly, sokkal több annál. Illatos, ízletes, könnyed, de karakteres. Kicsit friss szőlő, kicsit mazsola, kicsit szőlőmag, kicsit szőlőhéjon áztatott must. Nagyon: pálinka!

Szerző: Jónás József

Forrás: www.4cent.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum