Nagy üstben fő a kisüsti

2012. 02. 14., kedd

Ötven liter pálinkát 2010 őszétől minden ember adómentesen főzhet otthon, vagy pároltathat hivatalos szeszfőzdében. A liberalizálás nem a házi készítés megszaporodását, hanem a bérfőzetés mérhető megugrását eredményezte.

 

Közeledve a főzetési szezon végéhez, az idén már második alkalommal lehet megvonni a 2010 őszén szabaddá tett házi pálinkafőzés mérlegét. Az előzetes várakozásoktól eltérően az a tapasztalat, hogy Heves megyében a kedvezményes mennyiségre kiterjedő szeszadó eltörlése nem az otthoni főzéseknek, hanem a szeszfőzdékben készülő párlatoknak kedvezett.

 

 A bérfőzetés jobban megéri, mint otthon barkácsolniA bérfőzetés jobban megéri, mint otthon barkácsolni

 

Így volt már ez a 2010-es igen rossz gyümölcstermést követően is, különösen igaz viszont a 2011-es őszt követő szezonra. Az emberek inkább a megbízható vállalkozásokat keresték meg rendeléseikkel, és eszükbe se jutott, az egyébként nem kis veszélyforrást jelentő otthoni barkácsolás. Próbáltunk azért keresni magánszemélyeket, akikről feltételeztük, odahaza állítják elő a kisüstit. Bár többükről tudtuk, hogy foglalkozik – és még árulja is a tömény italt – szeszfőzéssel, ők ezt nem ismerték el. Mondják: a sajtó nyilvánossága veszélyes a feketén működő jövedelemforrásukra.

 

T. Pál viszont készséggel beszélt a saját „kisipari” módszeréről, amivel alkalmankét 1-2 liter házi pálinkához jut. A cefrét nagy fazékban lassú tűzön főzi. (Évtizedek óta csinálja, rendelettől függetlenül.) Az edénybe kis sámlira helyezi el a párlatfogó kisebb lábast. A fazekat hideg vízzel telt fémlavórral fedi le, amit a fazékkal való találkozási vonalon körben leszigetel. Az átmelegedő vizet sűrűn cseréli.

Mezei Imre, az ostorosi szeszfőzde és palackozó vezetője profi eszközökkel dolgozik. Szerinte nehéz pontosan meghatározni a jogszabályi változások hatásait, hiszen a pálinkafőzést mindig jelentősen befolyásolja az adott évi gyümölcstermés. A rendelet első évében ez rendkívül rossz volt, míg a tavalyi igen jó.

– Mi nemcsak főzzük, hanem palackozzuk is a pálinkát. Azt tapasztaljuk, hogy utóbbi forgalmazása jelentősen visszaesett. Az okokat csak sejtjük: zugfőzdék és bizonyos vendéglátóhelyek léphettek be a rendszerbe.

A szakember szerint más versenyhelyzet állt elő a szeszadó meghatározott mennyiségig történt eltörlésével. Akinek nem kell megfizetnie a hivatalos zárjegyet és mégis értékesíti a főzetet, az előnyben van, hiszen az előállítás számára kevesebbe kerül. Az ostorosi üzem vezetője azt is tapasztalja, a pálinkafőzés liberalizálása nem azt jelentette, hogy az emberek hirtelen otthoni előállításra álltak volna át. Bérfőzésre egyre több cefrét visznek be hozzájuk. Tavaly 30-40 százalékkal több párlat jött le, mint 2010-ben.

 

 

Mozgó laborok, helyszíni mintavételek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei továbbra is igyekeznek kiszűrni, felderíteni az illegális nagyüzemi szeszelőállítást. Feladatuk az engedéllyel működő szeszipari vállalkozások felügyelete és ellenőrzése is. Szúrópróbákkal, helyszíni mintavétellel és mozgó laboratóriumokkal is ellenőrzik a már forgalomba került, esetleg „csak” gyanús tételek eredetét. Az illegális jövedéki termékek felderítésére nem ritkán szerveznek összehangolt akciókat a társhatóságaikkal.

 

 

Látszatra tehát mindenki nyert valamit az ügyön. Ám van egy nagy vesztes is, a magyar állam. Szabó Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri szakfőigazgatója egy Egerben tartott vámkonferencián már tavaly jelezte: a szabad pálinkafőzés miatt borult a korábbi rend, a sör és a kommersz szeszek fogyasztása csökkent, az adóbevétel 20–30 milliárddal esett vissza. Így az állam csak Hevesben évi negyedmilliárd forint bérfőzetési szeszadó-bevételtől esik el.

Forrás: www.heol.hu

 

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum