Elindult a szegedi toros

2012. 03. 02., péntek

Paradicsommá változott a Széchenyi tér mindenkinek, aki szereti a hasát – csütörtök délután kezdetét vette a III. Toros Pálinkafesztivál Szegeden. Március első négy napján tradicionális disznótoros ételeket és különleges pálinkákat lehet kóstolgatni a téren, és idén sem maradhat el a böllérverseny és a családi töltöttkáposzta-főzés.

 

A fesztivál házigazdája, Sági Szilárd gasztrokíbic elárulta, gyermekkorában irtózott a disznóvágástól, így amikor disznót vágott a család, akkor neki mindig rántottát kellett készíteni. „Aztán megjött az eszem, elkezdtem zabálni a sült vért, a pecsenyéket és káposztát, majd megharapdálni a disznó fülét, amikor már jól meg van pörzsölve” – mesélte. Sági Szilárdtól megtudtuk, a böllérnapra 15, míg a káposztafőző versenyre eddig 8 csapat jelentkezett. „Minden tájegységnek meg vannak a saját hagyományai, van ahol a hasán kezdik el bontani a disznót. Ahogy járom az országot, látom, hogy bizonyos területeken csak fokhagymát és paprikát raknak a kolbászba, ám abból rengeteget. Óvatosan kell fogalmaznom, amikor kritikákat dobálok, mert minden tájéknak megvan a saját receptje, s a hagyományőrzésnek ez is része” – magyarázta a gasztrokíbic.

torossajttaj08_gsMárcius elsején, a „torkoskodó csütörtökön” a térre kitelepülő vendéglátó egységek 50%-os kedvezménnyel árusítják a pecsenyés tálakat. Már déltől kínálják az ízletes étkeket, a 17 órai megnyitó után pedigWolf Kati lép fel a Széchenyi téren. A pénteki napot a „disznóságok és a pálinka különlegességek napjának” keresztelték el a szervezők, 15 órától pálinkaversenyt tartanak, este pedig Roy & Ádám szórakoztatja az érdeklődőket.

Március harmadika, szombat a böllérnap, melyen a csapatok már reggel hat órakor elfoglalják helyüket. „Reggel hét órára mindenkinek itt kell lennie, mert akkor könnyes szemmel elbúcsúztatjuk a malacokat, s elkezdenek vándorolni a kés alatt a kolbásztöltőkön keresztül a tányérjainkra” – mondta Sági Szilárd. Azt, hogy melyik csapat bizonyult a legügyesebbnek, illetve, hogy melyik pálinka lett a legízletesebb, 17 órakor hirdetik ki, majd 18 órától a Kerekes Band lép fel. A vasárnap a családoké lesz, káposztafőző versenyre invitálják a szervezők a szegedieket és környékbelieket.

Szombaton délelőtt 11 órától a SZEGEDma.hu és a Telin Televízió munkatársai is várják az érdeklődőket.

Az ország minden részéből érkeznek őstermelők, magángazdálkodók és kistermelők, vagyis mindenki kedvére válogathat a jobbnál jobb étkek és italok közül. A hagyományosan elkészített disznótoros ételek mellett például savanyúság, füstölt kolbász és töltelékáru is kerül a standokra, de lesz kürtöskalács, valamint helyszínen készített házi sütemények is színesítik a disznótoros seregszemlét.

Fokozódik az érdeklődés – nyilatkozta a Telin TV-nek Szilágyi István, a rendezvényt szervező Tisza Expo Kft. ügyvezetője. Mindenki itt lesz, aki számít ebben a műfajban és veszi a bátorságot, hogy ellátogasson a fesztiválra. Lassan kezdik kinőni a teret, sokkal többen jelentkeztek, mint ahányan befértek. Kiállítónak a kistermelőket, őstermelőket hívták meg, akik kis saját vágóhíddal rendelkeznek, és piacképes terméket tudnak előállítani, valamint természetesen megfelelő ÁNTSZ-engedélyekkel rendelkeznek.

Fotó: Gémes Sándor

Forrás: www.szegedma.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum