Magyar pálinkák sikere a Destillata pálinkaversenyen

2012. 03. 23., péntek

Huszonhat magyar cég 142 érmet – köztük 18 aranyat – hozott haza a Tirolban megrendezett Destillata elnevezésű, Közép-Európában a legnagyobbnak tartott osztrák pálinkaversenyről. A márciusban tartott megmérettetés díjait csütörtökön adta át Budapesten Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke a magyar gyártóknak.

 

Pálinkát főzni nem egyszerűen mesterség, hanem művészet, sőt, teremtés. Valami új létrehozása gyümölcsből, napfényből, hagyományokból, értékekből – köszöntötte V. Németh Zsolt a győzteseket.

fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az államtitkár elmondta: tavaly Magyarországon az előző évinél mintegy 5-10 százalékkal több pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék, de pontos adatok még 2011-ről nem állnak rendelkezésre. Tavalyelőtt a kereskedelmi főzdék az országban összesen 1,26 millió liter – 50 fokos – pálinkát állítottak elő. A bérfőzdékben előállított mennyiség ennek mintegy a nyolc-tízszerese volt. 

Megjegyezte: az utóbbi időben jelentősen megnőtt a bérfőzés iránti igény, köszönhetően a pálinkafőzés liberalizációjának. A termelők a korábbi kevésbé jó minőségű italok helyett egyre inkább a minőségi italok felé fordulnak – vélekedett az államtitkár.

fotó: Pelsőczy Csaba

 

A versenyen induló hazai vállalkozások a 18 aranyérem mellett 65 ezüst és 59 bronzérmet is kaptak, a legsikeresebb magyar résztvevő a Destillatán az Agárdi Pálinkafőzde volt. A cég termékei összesen 4 arany - ebből egy az Év Párlata díj - 8 ezüst és 8 bronzérmet kapott a zsűritől. A versenyen 10 országból 187 főzde indult  több mint 1600 mintával.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum