Ütős hungarikum: a legszebb hazai pálinkák

2012. 03. 30., péntek

Koccintásra mindig akad alkalom, de ha a pálinkának van szezonja, akkor biztosan a húsvét az. A rokonoknál ilyenkor előkerülő házipálinkáról optimális esetben tudjuk, hogy melyik kerti szilva- vagy barackfa gyümölcséből készült a cefre, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek minőségét azonban a vásárló, aki nem szeretne másnap fejfájással ébredni, elsősorban a márka megnyerő, igényes arculata alapján igyekszik megállapítani.

A gyümölcspárlat jogilag is igazi hungarikum lett, a főzdék pedig mára felismerték az egyedülálló magyar termék értékét, és a legnagyobb cégek kezdtek el dolgozni a minőségi hazai és nemzetközi pálinkakultúra megteremtésén. A kiváló gyümölcsök szelektálása, a szakszerű technológiák használata mellett egyre több gyártó helyez hangsúlyt a termékeik vizuális megjelenésére is, hiszen a jó arculattal mutathatják meg: a pálinka finom, divatos és fiatalos, pálinkát inni menő. 

Az utóbbi években a legtöbb márka belevágott az arculatváltásba annak érdekében, hogy a fiatal korosztályok számára is népszerűvé tegyék a pálinkázás hagyományát - mi ezúttal a locsolkodós, koccintós ünnepek alkalmából készítettünk egy szubjektív összeállítást a legjobban sikerült, felfrissített pálinka-arculatokról.

 

1. Ördögi Pálinkák - tervező: Polgár Péter (Rozmy)

  Az Ördögi Pálinkáknak tavaly készített új designt és weboldalt a neves grafikus, Polgár Péter, akinek a munka során szabad kezet adtak a megrendelők,így a kérésüknek megfelelően formabontó, merész és izgalmas eredmény született. Péter koncepciója szerint “mivel a termékeket csak vendéglátóhelyeken árusítják és a teljes termékskála folyamatosan látható, ezért a designnak kiugróan egyedinek, emblematikusnak kellett lennie, olyannak, amin megakad az ember tekintete. Könnyen felismerhető színkódok, a hagyományos díszítések helyett modern elemek, és látványos részletek (mint például a Sierpinski fraktál betűtípus) használata jellemzi az Ördögi Pálinka új arculatát.” Ördögi Pálinkák arculat: Polgár Péter   2. Nobilis Pálinka, tervező: AlterEgo   A Kreatív magazin 2011-es PAKK csomagolásdesign-versenyén első díjat nyert Nobilis pálinkák megjelenését az AlterEgo stúdió készítette, akik nem vad és fiatalos megjelenéssel, sokkal inkább a kifinomult, elegáns palack- és arculattervel újították meg a márkát.  - Nobilis Pálinka   3. Gyulai Pálinka Manufaktúra, tervező: Berki Péter, Café Design   Az Absolut Vodka ikonikus palackjának formáját idéző, látványos, szivárványos színskálával felfrissített Gyulai Pálinkák vizuális világa is a fiatalabb közönségnek szól, de a hagyományos motív umokat is őrzi: a magyar agár logóként a hűséget és a nemességet jelképezi.

 - Gyulai Pálinka Manufaktúra     4. Schiszler Pálinka, tervező: Café Design   A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága 2011-ben a Café Designt választotta az év stúdiójának, akik a Gyulai Pálinkák után a Schiszler Pálinkának is kiváló arculatot terveztek. A megjelenés és az új palack formája a pálinka “férfias” jellegét közvetíti, a dekoratív iniciálé és minimalista tipográfia kombinációjával készült logó pedig egyszerre utal a pálinkázás hagyományaira és a mai divatjára. Schiszler Pálinka arculat: Café Design     5. Csalló Pálinka, tervező: Tatai Tibor   A Csalló Pálinkák jellegzetes, vidám megjelenését a 7 grafikusaként korábban nálunk is bemutatott Tatai Tibor tervezte, aki az arculatban a hagyományos, magyar népművészeti motívumokat értelmezte újra.  - Tatai Tibor   6. Rézangyal Art Collection 2. “I love Budapest” / “Spirit of Hungary” pályázat   A lista végére hagytuk a két klasszikust, amelyek a jól ismert, befutott márkáikat rendszeresen az arculatuk áttervezésével, fiataloknak szóló, limitált szériás kollekciókkal és új termékekkel, vagy éppen kreatív pályázatokkal frissítik fel. A Rézangyal első különleges kollekciójának darabjait neves képző- és iparművészek tervezték, másodszorra pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak hirdettek pályázatot, amelyben a jelentkezőknek az “I love Budapest” vagy a “Spirit of Hungary” szlogenekkel kellet új csomagolást kitalálniuk. A Lakos Tamás, Nagyapáti Zoltán és Lőrinczy András által tervezett kollekció olyan jól sikerült, hogy a Kreatív 2011-es PAKK versenyén különdíjat érdemelt.  - Rézangyal Art Collection     7. Fütyülős Palackpályázat   A Zwack Fütyülős márkáját már a bevezetésétől kezdve célzottan a fiataloknak szánta, így szinte minden szezonban valami újdonsággal jelentkeznek. Legutóbbi pályázatuk éppen néhány napja zárult: hét neves magyar designert kértek fel a Fütyülős palackok áttervezésére, amelyekre a facebookon lehetett szavazni. A 8 legjobbnak ítélt terv került a döntőbe - köztük például a hg-n a 7 grafikusa sorozatban korábban bemutatott Tóth Andrej és Fenyvesi Zsófi terveivel -, a győztesről egy szakmai zsűri dönt hamarosan.  - Tóth Andrej Tóth Andrej terve a Fütyülős palackpályázatára    - Fenyvesi Zsófi Fenyvesi Zsófi terve a Fütyülős palackpályázatára

 

Forrás: www.hg.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum