Sarkadi Kisüsti - nem csak pálinka, bonbon is

2012. 05. 10., csütörtök

Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, fontos a földről felszedett sáros gyümölcs alapos mosása, a kajszi-, őszibarack és szilva magját távolítsuk el! A tárolóedényeket, amelybe a cefrét gyűjtjük, használat előtt alaposan tisztítsuk ki! Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy egyéb vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője nem vállalja. A hír6.hu megyejárás-sorozatának sarkadi állomásán az Éden-tó Szeszfőzde tulajdonosától megtudta azt is, van olyan gyümölcs, amiből nála biztosan nem lesz pálinka.

 

- Tényleg volt már olyan, hogy jött a jól fizető kuncsaft, hozta a verejtékes munkával összegyűjtött cefrét és Ön azt mondta neki: ebből itt biztosan nem lesz pálinka, mert nem főzi ki?

- Igen, volt – mondta Tóth János, az Éden-tó Szeszfőzde ügyvezetője. - Mégpedig azért, mert a pálinka nagyon fontos dolog, nagyon komoly termék, nagyon sok tudást, gondosságot, tisztességet igényel az elkészítése. Drága berendezéseken főzzük, ellenőrizzük minden cseppjét, nagyon sokat dolgozunk azért, hogy a végtermék kifogástalan legyen. Ha mi minden feltételt megteremtettünk ahhoz, hogy megfeleljünk saját magunk és partnereink elvárásainak, akkor nem engedhetünk be rossz alapanyagot a rendszerbe. Ezért minden cefrét gondosan átvizsgálunk, mielőtt hozzálátunk a kifőzéséhez. Sarkadi pálinkafőzde, Sarkad, 20120507 Az Éden-tó Szeszfőzdében minden feltételt megteremtettek ahhoz, hogy megfeleljenek saját maguk és kuncsaftjaik elvárásainak.

 

- Meg nyílván ezért is készítették el a tizenhárom pontból álló jó tanácsok listáját, amelyben a cefregyűjtéshez és annak kezeléséhez adnak instrukciókat. Hogyan fogadták ezt partnereik?

- Nagyon jól. Én huszonnégy éve főzök pálinkát, természetesen sok olyan ügyfelünk van, aki ennél régebben foglalkozik már pálinkafőzéssel. Ők is megfogadták tanácsainkat. Meg tulajdonképpen ebben a tizenhárom pontban fogalmaztuk meg azt is, hogy a mi főzdénkben mi a szabály. Tehát ha valaki szennyezett, koszos, piszkos edényben hozza a cefréjét, az ő saját érdekében nem főzzük ki. Ezzel a cégünk jó hírére is vigyázunk. Ma már sokan vannak, akik előbb mintát hoznak befőttes üvegben.

- Hogyan lett főállású pálinkafőző? Mi az eredeti szakmája?

- Asztalos vagyok és benősültem a pálinkafőzdés családjába. A céget apósom alapította 1983-ban, én 1988-ban csatlakoztam hozzá. Nagyon megtetszett, nagyon megszerettem ezt a munkát. Sajnos meghalt tizenöt évvel ezelőtt, de feleségemmel úgy döntöttünk, továbbvisszük a vállalkozást.

- Csak bérfőzéssel foglalkoznak, vagy van saját termékük is?

- Három éve döntöttünk úgy, hogy a bérfőzés mellett saját kínálattal is megjelenünk a piacon, saját termékünknek a Sarkadi Kisüsti Pálinka nevet adtuk. Sarkadi pálinkafőzde, sarkadi pálinka, Sarkad, 20120507 Itt "kisüstben" (1000 liter) érlelik, tárolják a pálinkát

 

- A pálinkafőzés empirikus tudomány, csak a gyakorlatban lehet megtanulni, pálinkafőző egyetemek nem léteznek. Hogyan tudja magát képezni a pálinkafőzdés?

- A saját tapasztalatait mindig kiértékeli, és ha felismerte mit rontott el, a jövőben már nem fogja ugyanazt a hibát elkövetni. De vannak egyéb tanulási lehetőségek is. Én például tíz éve, minden esztendőben rész veszek egy pálinkabíráló tréningsorozaton. Itt is rengeteget tanulok folyamatosan a pálinkáról. Az idei gyulai fesztiválon tagja voltam a szakmai zsűrinek, a huszonöt zsűritag összesen 1200 mintát kóstolt meg.

- Egyébként szereti Ön a pálinkát?

- Amikor beléptem a vállalkozásba, egyáltalán nem ittam pálinkát. Sőt! Tíz évig úgy főztem, hogy meg sem kóstoltam, csak az újjamra cseppentettem egy picikét és azt megnyaltam az íze miatt. De az üzletmenet úgy hozta, hogy ma már megiszom egy-egy kupicával.

- Miért az üzletmenet hozta?

- Egyrészt azért, mert képzett bíráló lettem, másrészt azért, mert mióta saját termékeink is vannak, egyre gyakrabban kell bemutatókat, kóstoltatásokat tartanom a vendégeknek.

- Ezek ugyanolyan attrakciók amilyeneket a borászok is csinálnak?

- Igen. Bejelentkeznek a vendégek, körbeviszem őket a főzdén, bejövünk a mintaterembe, és szépen végigkóstoljuk a választékot, miközben én mesélek a különböző pálinkák elkészítésének módjáról, az érezhető ízekről, általában a pálinkáról.

- Három éve van saját termékük. Tapasztalta már azt, hogy direkt a pálinkafőzde miatt jöttek vendégek Sarkadra?

- Igen. Az idén is voltak már csoportjaim Budapestről, Szegedről meg a Dunántúlról is. Felhívtak telefonon, megmondták mikor érkeznek és mit szeretnének. Mert lehet nálunk csak kóstolni, de lehet étkezést is megrendelni, mindent meg tudunk oldani. Az egyik csoport például olyan utazáson volt, amelyben ismert pálinkafőzdéket járták körbe. A bemutató után természetesen lehet vásárolni is.

- Hol forgalmazzák saját pálinkáikat?

- Olyan mennyiségben mi nem gyártunk, hogy bármelyik nagy kereskedőlánc beszállítói lehessünk. Szerződött boltjaink, vendéglátó ipari egységeink vannak, akik rendszeresen tőlünk is vásárolnak. Van egy saját üzletünk Gyulán, az Éden Pálinkaház, ahol a saját termékeink mellett ötven további pálinkaház és tizenöt pincészet termékeit árusítjuk. Sarkadi pálinkafőzde, sarkadi pálinka, Sarkad, 20120507 A bemutatóteremben több mintszázféle termék között lehet válogatni

 

- Az látható a bemutatóteremben, hogy nagyon sokféle pálinkát készítenek, és az is látszik, hogy a standard kiszerelésű pálinkák mellett sok szellemes, érdekes csomagolású és egyéb termékajánlatuk is van. Például hogyan kerül egy pálinkafőzdébe saját bonbon?

- Úgy kerül bonbon is a termékek közé, hogy kooperálunk az egyik a legnagyobb hazai édesipari gyárral. Ugyanis azt gondoltuk, hogy ezek a finom pálinkák bonbon formájában is eladhatóak lesznek. Ezért felvettük a kapcsolatot velük, akik vevők voltak az ötletünkre. A munkamenet az, hogy elvisszük a pálinkákat a csokoládégyárba, ők meg visszaküldik a készterméket. Szépen el tudjuk adni, jó ötlet volt. Egyébként összesen több mint száz féle termékünk van.

- Csak a környékbeliek járnak Önökhöz főzetni, vagy messzebbről is voltak már ügyfeleik?

- Igen, voltak. A Balaton mellől kajszibarackot hoztak, Pestről szamócát, a Bakonyból meg málnát.   - Pálinkát főzni valamikor télen jártak az emberek. Így van ez ma is?

- Nem, egyáltalán nincs így. A pálinkafőzés régen valóban „téli sport" volt, mára ez teljesen megváltozott. A végtermék szempontjából az a jó, ha a főzés időben közel esik a gyümölcs éréséhez. A hosszú erjedés közben ugyanis a gyümölcs íze egyszerűen eltűnik a cefréből.   Az Éden-tó pálinkafőzdében a legmodernebb berendezésekkel főzik a pálinkát, és „kisüstben" (1000 liter) érlelik, tárolják. A rendszer teljesen zárt, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a cefre előkészítésére. Ha kell, géppel kimagozzák a gyümölcsöket, ha kell, ledarálják. Munkafilozófiájuk: túl kicsi vállalkozás vagyunk ahhoz, hogy megengedhessük magunknak, hogy rossz minőségű pálinkát töltsünk az üvegbe, és bízunk benne, hogy soha nem válunk olyan naggyá, hogy ettől a gondolkodásmódtól eltérjünk.   Ha valaki belép a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde területére, fenntartás nélkül elhiszi a leírtakat... Tóth János, Sarkad, 20120507 Tóth János  

 

Forrás: www.hir6.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum