Pálinkából nem lesz hiány

2012. 08. 13., hétfő

Hiába kevesebb a hazai gyümölcs idén, pálinkából mégsem lesz hiány. A szakemberek egy része szerint áremelés várható, de a pálinkafőzők optimisták, ugyanis sokan készleteket halmoztak fel, így nem számítanak arra, hogy árat kell emelni. Tavaly 12 millió liter pálinkát főztek hazánkban, amiből 2 millió liter került kereskedelmi forgalomba.

 

Üres cefréshordók egy kis pálinkafőzde udvarán – évek óta kevesebb a termés a viszontagságos időjárás miatt. A törvény szerint pálinkát csak hazai gyümölcsből lehet főzni, így küzdenek a hamisítványok ellen.

„A korai gyümölcsök mind elfagytak, ezen a vidéken nem is jellemző a cseresznye, meggy, ami szokott lenni, az most egyáltalán nincsen, sárgabarackból is nagyon kevés termett a környéken – fogalmazott a Hír TV-nek Mihályi László pálinkafőző. – Aki máskor két-három üstnyi cefrét hoz, az most csak 100-200 liternyi gyümölcsöt tudott erre a célra összegyűjteni.”

Évente 800 ezer tonna gyümölcsöt tudnának termelni hazánkban, idén csak 600-650 ezer tonnára számítanak. A fagy elsősorban a korai termésű gyümölcsökben tett kárt. „Főleg a csonthéjasokat érintette – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke. – 60-70, esetenként 80 százalékos kiesés is volt; ez főleg a cseresznyénél, meggynél, a kajszi- és őszibaracknál jelentkezett, de az almát is érte jócskán, még Szabolcsban is, de a déli almásokat szinte teljes egészében.”

Az idei húsvéti fagy tovább emelte a gyümölcsárakat. Font Sándor szerint „hála Istennek” már a pálinkafőzdék is – a konzervipar, a frissgyümölcs-fogyasztók, a léüzemek, feldolgozóüzemek mellett – nagy mennyiségű gyümölcsöt tudnak felvásárolni a magyar piacról. A Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke úgy véli, hogy egy árnövekedés fog bekövetkezni a gyümölcspiacon –, amely automatikusan magával hozza a végtermékek drágulását is. Mások szerint viszont nem ilyen súlyos a helyzet, ráadásul a főzdék tartalékoltak is.

– Az a bizonytalanság, hogy egy-egy gyümölcsből kevesebb van, állandó probléma – közölte Szicsek János pálinkafőző. Ez a probléma azzal ellensúlyozható vagy oldható meg, hogy mindenki igyekszik az előző évek termését úgy készletre venni, hogy lehetőleg egy-két-három év tartalékkészlete legyen – tette hozzá.

Tavaly házi használatra 10 millió liter pálinkát főztek Magyarországon, kereskedelmi forgalomba pedig körülbelül 2 millió liter került. A szakemberek szerint pálinkából idén sem lesz hiány.

Forrás: www.mno.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum