Extrém italokkal álltak elő a magyar pálinkafőzők

2012. 09. 17., hétfő

Önmagukban is fogyaszthatók, de főzéshez is felhasználhatók a zöldségből főzött párlatok – hangsúlyozza az egyik Tolna megyei pálinkafőzde-tulajdonos.

Minden évben valami újat kell kitalálniuk a párlat és a pálinkafőzéssel foglalkozóknak, hogy felkelthessék a figyelmet termékeik iránt. A barack, szilva és cseresznyepálinka már a múlté, most a málna, a som, a szeder keresett. De a bátrabbak már a spárga és medvehagyma párlatot is megízlelték. Az országban az elsők között készítettek a Tolna megyei Harcon ilyen speciális italokat.

 Krizl Edit, a helyi pálinkafőzde tulajdonos a Hajnal-tájban elmondta, ma már a zöldségből, előállított párlatok jelentik a különlegességet. Ezeket azonban, mivel nem gyümölcsből készültek nem lehet pálinkának nevezni. A Harcon főzött párlatok – amelyek répából, zellerből, sütőtökből és paradicsomból is készülnek – extrém italok: izgalmasak, nagyon érdekesek, nagyon jó játéknak számítanak, de a fogyasztók döntő többsége azért a gyümölcspálinkák felé fordul – mondta a szakember.

A pálinkák világában alapvetően kétféle trend létezik. Korábban inkább a könnyen csúszó, illatos fajták – például a málnából, vilmoskörtéből, birsből főzöttek – voltak divatosak, az utóbbi időben pedig a szőlőből – különösen a muskotályosból – készítettek nagyon keresettek. Aki először a nagyon illatos pálinkákkal kezd ismerkedni, az előbb-utóbb eljut a több odafigyelést igénylő, kevésbé harsány fajtákhoz, például az almához. A haladók világának főszereplője pedig egyértelműen a régi magyar pálinkának számító cseresznyéből főzött ital – mondta tapasztalatairól Krizl Edit.

A szakember hozzátette, a zöldségpárlatot kóstolók nagyon nyitott ínyencek, de kell, hogy ismerjék az alapízt, mert ha például valaki még nem evett medvehagymát, akkor megrázó élmény lehet neki az abból főzött ital. Ezeket a párlatokat nem csak tisztán érdemes fogyasztani, hanem koktélhoz salátaöntetekhez és levesekhez is érdemes felhasználni. „Hatalmasat dob, ha úgy tetszik, doppingol az ételen, ha pálinkával vagy párlatokkal főzünk”  - mondta a Hajnal-tájban Krizl Edit pálinkafőző, aki hozzátette, bár vannak követőik, de egyelőre nem túl sokan.

Forrás: www.hirado.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum