A szennyezett szeszesital nem pálinka

2012. 09. 19., szerda

A Csehországban történt metil-alkohol-mérgezéssel kapcsolatban a Pálinka Nemzeti Tanács arra hívja a figyelmet, hogy a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka.

 

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rögzíti, hogy a "pálinka", "törkölypálinka" fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg. Eszerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.

A pálinka 2004-ben kapta meg a név kizárólagos - magyar - használatát, azaz közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csak a Magyarország területén - az említett alapanyagokból és módon - készített párlatot lehet pálinkának nevezni.

A Pálinka Nemzeti Tanács hangsúlyozza azt is, hogy a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között kerülnek előállításra, fogyasztásuk biztonságos.

Csehországban az elmúlt napokban több halálos áldozatot követelt az egyelőre ismeretlen helyszínen előállított, metil-alkohollal szennyezett szeszesital.

Forrás: MTI

Forrás: www.echotv.hu

 

 

 


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum