Pálinkaháború Bükkösdön

2012. 09. 24., hétfő

Bükkösd mintafalu. Adóssága nincs, a falu pálinkafőzdéje kitermeli a szemétszállítást, amely így ingyenes a helyieknek. Csakhogy a polgármester új főzdéje belekavarhat az idilli állapotokba.

Mintafalu képe rajzolódik ki egy augusztus végi MTI-hírből: Bükkösd a húszéves pálinkafőzdéjébe keres főzőmestert.  "Az önkormányzatnak pluszforrást biztosító, profitorientált, kisebb bérfőzdét üzemeltetünk, elsősorban a környéken élő gyümölcstermelők kiszolgálására. Mivel a vállalkozásokkal szemben nem törekszünk extra haszonra, nyomott áron tudunk dolgozni, így közkedvelt a környéken a főzdénk" - mondta Budai Zsolt polgármester az MTI-nek. Elég volt azonban az 1300 fős baranyai település presszójába betérni, hogy a bevételeit okosan kiegészítő falu képét a helyi pálinkaháborúról szóló hírek mossák el.

 

Kitermelte a szemétszállítást

Az történt, hogy Bükkösdön éppen az idén készült el a Buday Pálinkafőző Üzem. A névhasonlóság nem véletlen, az Budai Zsolt polgármester tulajdonában van, házának udvarán épült. A főzésért pedig az a pálinkamester felel, aki korábban évekig az önkormányzati főzdében dolgozott, az ő távozása miatt kellett kiírni az álláspályázatot.

 

 Pályi Zsófia [origo] Egyelőre nincs munka az önkormányzati főzdében

Nem elég, hogy a polgármester maszek főzdéje elvitte a falu tapasztalt mesterét, az önkormányzati üzembe olyan embert vettek fel, akinek még képzésre kell járnia. Az egykori biztonsági őr leghamarabb decemberre végez az iskolával, ha minden jól megy, akkor indulhat újra a falu üzeme. Így a Buday Pálinkafőző egyszerre a település egyetlen működő és tapasztalt mesterrel rendelkező főzdéje lett.

A falunak nem mindegy, van-e közösségi főző, vagy nincs. Az önkormányzati cég éves átlagban elért 4,5-5 millió forint nyeresége bükkösdi léptékben pont annyi, hogy fedezni lehet belőle a falu éves szemétszállítási díját, amely az ott lakóknak most ingyenes. Tavaly ennél is többet, 11 millió forintot hozott a cég a falunak. Bükkösd költségvetését egyébként is sok magyarországi önkormányzat megirigyelhetné. Pályázatok nélkül évi 250 millió forintból gazdálkodnak, adósságuk, hiányuk nincs.

Névtelen levél a postaládákba

"A faluban nagy a felháborodás, szidják a polgármestert, mint a bokrot" - mondja Blumenschein Tibor önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke Bükkösd napközben néptelen főutcájának presszójában, amelyről beszélgetés közben derül ki, hogy az övé. Megmutatott egy sűrűn gépelt A4-es lapot is, amelyet névtelen készítők - állítása szerint nem ő - bedobtak a falu lakóinak postaládáiba. Az írás azt sérelmezi, hogy komoly bevételtől esik el a falu azzal, ha mostantól két főző között oszlik meg az a bérfőzés, amely addig csak Bükkösdé volt. Így a polgármester a falu egyik fontos bevételi forrását kurtítja meg.

A röplap szerint volt az állásra pályázók között egy szakképzett jelentkező is, akivel már ma is működhetne az önkormányzati főzde, de őt számba sem vették. Az ismeretlen szerző attól fél, hogy mire decemberben az önkormányzati főzde ismét munkába áll, addigra sokan máshol jegyeztetik be bérfőzésre magukat, ráadásul nagy vonzerőt jelenthet a polgármester üzemében, hogy az "elismert, tapasztalt és sokak által kedvelt szakembert" elcsábította.

A polgármester szóba sem hozza

Budai Zsolttal még az előtt találkoztunk Bükkösdön, hogy a helyi presszóban feltárult volna előttünk a pálinkaháború. Találkozónkon, amelyen bemutatta az önkormányzati üzemet, nem említette, hogy a faluban ő is üzemeltet főzdét, de másnap telefonon azt mondta, csak azért nem tette, mert az reklám lett volna.

 Pályi Zsófia [origo] Budai Zsolt polgármester a pálinkafőzés folyamatát magyarázza az önkormányzat üzemében

Az pedig szerinte helyénvaló, hogy a településen vállalkozik. Azt mondta, 1994 óta egyéni vállalkozó, 2006 óta tartó polgármestersége óta kft.-je van, és egészen tavalyig egy vendéglátó-ipari egységet is üzemeltetett a faluban. De azt visszaadta, és most csinált egy pálinkafőzdét. Szerinte ez az önkormányzati főzde bevételére nem lesz hatással, ugyanis csak "saját ismeretségi körét" hívta meg oda. Nekik egyébként személyre szabott szóróanyagot küldött. Az ismeretlen által készített szórólap szerint ebben a bérfőzésre egyszeri, 10 százalékos kedvezményt kínált.

Saját pálinka, vagy mégsem

Az önkormányzati lap legutóbbi, interneten fellehető négyoldalas számában a polgármester egy oldalon keresztül mutatta be az üzemét, célként megjelölve, hogy a jövőben saját pálinkát állítsanak elő, helyben vásárolt alapanyagokból. Írásában ezzel magyarázza, hogy nem lesznek az önkormányzati főzde konkurenciája. Budai Zsolt ugyanakkor telefonon azt mondta, egyelőre saját pálinkát nem készítenek, csak bérfőzést vállalnak. Elmondta: "lehet, hogy a váltás miatt visszaesik az önkormányzati főzde forgalma, de hosszú távon az nem lesz befolyásoló tényező".

"Minden állampolgárnak jogában áll, hogy vállalkozást nyisson" - osztotta meg velünk a presszóban a véleményét Györkő Ernő, Bükkösd tonikozó alpolgármestere, majd szelíden elvitatkozott a mellette ülő Blumenschein Tiborral a lépés etikai vonatkozásairól. 

Az új főzőmester személyéről mindenesetre az alpolgármester is szavazott. Titkosság ide vagy oda, azt is elárulta, hogy az új embert 5:1-es aránnyal választották meg. Szerinte a fiatal férfi nem ugródeszkának szánta az állást, két kisgyereke van, és a továbbiakban is Bükkösdön képzeli el az életét. Azt azért Györkő Ernő is hozzátette, hogy a következő választás majd eldönti, mennyire volt fair a polgármestertől új főzdét nyitni.

Cikk: Berta Kata

Forrás: www.origo.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum