Pálinka a tűzhelyen

2012. 11. 19., hétfő

A pálinkáról az utóbbi évek gasztronómiai paradigmaváltásának köszönhetően kiderült, hogy bizony kiválóan alkalmas a főzésre, ételek kiegészítésére, vagy éppen teljessé tételére.

A harci Brill Pálinkaház és a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin közös receptversenyt hirdetett gasztrobloggerek, séfek, háziasszonyok, amatőr opportunisták számára, amelynek eredményeként több tucat pálinkával készített étel receptje érkezett be a megadott határidőre. A díjazottak alkotásaiból az is kiderül: leves, főétel és desszert egyaránt készülhet pálinkával. 

A pályázóknak 2012. november 10-ig kellett Brill-pálinkával elkészíteni egy ételt és közzétenni bármely blogon, honlapon, gasztronómiai portálon, vagy receptgyűjtő weboldalon, mégpedig fotóval és pontos recepttel dokumentálva. A kiírók és a zsűri tagjai (Kovács János Kovács János Venesz-díjas mesterszakács, Juhos Markó mesterszakács, a szekszárdi Szász Söröző és Étterem konyhafőnöke és Krizl Edit, a Brill Pálinkaház társtulajdonosa) is külön értékelték, hogy a pálinka ne csupán kísérője, hanem szerves része legyen az ételnek.

Az eredményhirdetést a harci Brill Pálinkaházban 2012. november 16-án rendezték meg, ahol a győztesek a sajtó és a szakma képviselőinek társaságában kóstolhatták meg pályaműveiket, ezúttal profi séfek elkészítésében.

Az első helyezett receptje Sütőtök krémleves Brill sütőtökpárlattal, beküldője dr. Váryné Garamvölgyi Rita. Nyereménye egy két fős, két napos pálinkás élményhétvége, melyben megismerkedhet a pálinkakészítés és kóstolás rejtelmeivel, műhelytitkaival. Közben pedig bebarangolhatja a harci és szekszárdi tájat. A vacsorát a szekszárdi Szász Söröző Étteremben fogyaszthatja el, szállásáról a Sió Motel Szekszárd gondoskodik.

A második helyen dr. Gaál Szonja receptje végzett, ami nem más, mint Mámoros kacsamell kecskesajtos krumplirétessel és áfonyás pálinka-mártással. Nyereménye egy kóstolókurzus egy 6 fős baráti társaság számára a Brill Pálinkaházban.

A harmadik hely tekintetében nagy volt a verseny, végül egy desszert lett a befutó, amely a Szőlő újratöltve nevet kapta és dr. Halmosi Noémi volt a szerzője, elkészítője. Nyereménye egy Brill-pálinkákból összeállított különleges pálinkacsomag.

A nyertes receptek megjelennek a Pécsi Borozó 2012. decemberi számában is.

A receptverseny sikeres és népszerűsége azt bizonyítja, hogy a terjedő magyar pálinkakultúra nem elhanyagolható részeként a pálinka beengedést nyert a magyar konyhákba. Akár a háziasszonyok, akár a gasztrobloggerek, de a hivatásos séfek is szívesen kísérleteznek vele, mint új alapanyaggal, amely még újabb dimenziókat nyithat meg a gasztronómiában.

 

Forrás: www.turizmusonline.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum