A jó cefrén múlik minden

2012. 11. 21., szerda

Két éve lépett hatályba az a törvény, mely lehetővé tette, hogy magánszemélyek évente 50 liter pálinkát főzethessenek saját fogyasztásra, adófizetés nélkül. A termelők örültek a döntésnek, a közgazdászok viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy öt és fél milliárd forint esett így ki adóbevételként a költségvetésből.

Kapós volt a gyümölcs idén is, a hullott sárgabarack kilójáért közel 200 forintot adtak a cefrét gyűjtők. A magas ár oka egyrészt az aszály miatti gyümölcshiány, másrészt az, hogy immár második éve kapott zöld utat a szabad pálinkafőzés. Mint ismert, tavalyelőtt  jelentősen enyhítették a házi lepárlás szabályait. Fülöp Ferenc pénzügyőr őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei vám- és pénzügyőri igazgatója kérdésünkre elmondta, bérfőzetéssel családonként (közös lakcím) 50 liter párlat állítható elő adómentesen. 

Az 50 liter bérfőzött párlatnak 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg. (Ez megegyezik 86 liter 50 térfogat-százalékos gyümölcsszesz mennyiségével.) Az e felett előállított párlat adóköteles.

Az otthoni magánfőzésnél az ellenőrzés már nehezebb, mivel erről csak az adóbevallásból szereznek a vámosok tudomást. Viszont bejelentési kötelezettség a magánfőzést végzőt, csak az 50 liter adómentes mértéket meghaladó mennyiség esetén terheli.

Fülöp Ferenc elmondta, a megyei igazgatóság az idén eddig tíz esetben szankcionálta a bérfőzést végző szeszfőzdét. Ezek közül négy esetben jövedéki és mulasztási bírság együttes kiszabására került sor. Adózatlan jövedéki termék birtoklása miatt az igazgatóság négy esetben, összesen 6 615 585 forint jövedéki bírságot szabott ki, mulasztási bírságot 10 esetben, ezek együttes összege 805 ezer forint. Összesen 1207 liter alkoholterméket foglaltak le.

 A bírságokat jellemzően a bérfőzés nem megfelelő dokumentálása miatt szabták ki, illetve jellemző volt, hogy az adózott és adózatlan párlat tárolását nem különítették el, a származási igazolványt a bérfőzető részére nem adták ki, és hiányzott a hitelesített szeszfokoló.


A megye egyik szeszfőzdéjét Wilhelm Ferenc irányítja Gyönkön. Szerinte sok ember tévedésben van, mert azt hiszik, hogy a szabad pálinkafőzés azt jelenti, hogy elő lehet venni a sufniban elrejtett régi főzőket és minden bejelentés nélkül főzhetik ezen a cefrét. Ezzel szemben a valóság az, hogy a házilag készített főzőket csak akkor lehet használni, ha a vámhivatal azt ellenőrizte. Ugyanakkor Tolna megyében csak kicsit esett vissza a szeszfőzdék forgalma. Úgy tűnik, az emberek többsége belátta, jobban jár, ha nem otthon bajlódik a kétes minőségű eredménnyel, hanem hivatalosan főzeti le a cefréjét, hiszen átlagosan literenként 550-700 forintot fizet a főzetésért. 

Savanya Csaba, a sióagárdi és a decsi szőlőhegyi pálinkafőzde tulajdonosa úgy látja, a pálinkafőzés felügyeletének legalább részleges fenntartása mindenképpen indokolt, hiszen olyan élelmiszer előállításáról van szó, melynek során veszélyes anyagok is keletkeznek, főleg az elő és utópárlatnál. Egy alkalmatlan berendezés használatával, kellő szakértelem híján ez a fogyasztó italába is belekerülhet.

A házi lepárlásból származó gyümölcspálinka nem juthat kereskedelmi forgalomba, viszont a falusi vendéglátásban szerepet kaphat.

Öt és fél milliárddal kevesebb adó jött be

Szakmai becslések szerint jelenleg az országban 500, legalább tízhektós feltöltést befogadni képes illegális főzőhely üzemel, és emellett közel 40 ezer kisméretű, házi lepárlásra alkalmas készüléket használnak. 
A NAV adatai szerint tavalyelőtt a bérfőzött pálinka után a korábbi évek átlagát tekintve nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből. Tavaly viszont mindössze 2,5 milliárd forint volt az ebből származó bevétel.

Forrás: www.teol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum