A jó pálinka közügy! A védjegy a becsületes gyártók igazolása

2012. 11. 23., péntek

A kiváló minőségű pálinkák garantált védelme érdekében a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a WESSLING Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen 2010-ben kezdte el kidolgozni a pálinkavédjegy rendszert, amely 2012 őszén került bevezetésre.

 

A Pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet.

A  pálinkavédjegy sajtájékoztatóján az Agrártárca Élelmiszer-Feldolgozási Főosztály részéről Gyaraky Zoltán főosztályvezető kiemelte, hogy az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai terület, mely tavaly 2.271 Mrd FT termelési értéket előállított elő. Az élelmiszeriparban dolgozó 95.000 fő tavaly 2,5% növekedést produkált, az export pedig 6,4%-al növekedett. Az élelmiszeriparon belül a feldolgozói ágazat nettó árbevétele 29 Mrd FT volt.
Ugyanakkor a szeszipar, pontosabban a kereskedelmi főzdék nettó árbevétele 39,7 Mrd FT volt. Ez 1,7 millió liter 50°-os szesznek felel meg, míg a bérfőzés jellemzően jóval több, 9,9 millió liter 50°-os szeszt állított elő.
A magyar élelmiszeripar siker terméke a pálinka. Mi több Hungarikum, de nem elég annak nevezni, hanem annak is kell lennie, ezért kiemelten fontos feladat a védjegyoltalom bevezetése, a működés feltételeinek a megteremtése. Bár az élelmiszeriparban 10.000 logó van forgalomban, ebből csak 35 az eredet védett, amiből pedig csak 2-3 a tanúsító védjegy!

 A Pálinka Céh szakmai alapokat biztosító alapító tagja a Corvinus Egyetem Élelmiszer tudományi Kar Sör és Szeszipari tanszék részéről Panyik Gáborné dr. Egyetemi Adjunktus a következőket nyilatkozta: 2004-ben alakult a Pálinka Céh 22 kereskedelmi cég összefogásával. A kitűzött cél a pálinka minőségének az erősítése, a földrajzi eredet védett termékek összefogása. A Pálinka Céh, mint a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsítő szakmai szervezet összefogást hirdet a feketegazdaság elleni küzdelemre is, így a pálinkavédjegy ezt a munkát nagyban segíti.

Az ehhez szükséges laboratóriumi hátteret a Wessling Hungary Kft. biztosítja, melynek ügyvezető igazgatója Dr. Zanathy László a következőkről tájékoztatott: a tisztességes piaci magatartás és verseny megköveteli, hogy a pálinkát a jogszabályokban előírtaknak megfelelően állítsák elő és forgalmazzák. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes piaci szereplők megtévesztik a fogyasztót így jogosulatlan versenyelőnyre tesznek szert.

A pálinkavédjegy rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. Laboratóriumunkban lehetőség van arra, hogy bizonyos, jogszabályokban nem megengedett anyagokat, gyakorlatokat, kémiai analitikai módszerekkel kimutassunk és azonosítsunk. Ezek közé tartoznak bizonyos aromák, illóolaj tartalom, cukor, vagy egyéb nem engedélyezett összetevők a pálinkában: etil esetleg a súlyosan mérgező metil alkohol tartalom, hidrogén cianid.
Dr. Zanathy László hangsúlyozta: a pálinka védjegy a becsületes gyártók védjegye, hogy a vizsgálat csak egyes tételekre, nem pedig teljes gyártási készletekre vonatkozik.

A második pillér az érzékszervi bírálat, amelynek során a szakértők a vizsgálatot a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint végzik el. A rendszer e tekintetben annyira szigorú követelményeket támaszt, hogy a védjegy matricával jelzett palackokban csak olyan pálinka lehet, amely pálinkaversenyeken ezüst, vagy aranyérmés minősítést kapna.

Megjelenés
A védjegy alapján pontosan visszaellenőrizhető akár az interneten is (www.palinkavedjegy.hu) a kereskedelmi forgalomban levő termék. Erre persze a fogyasztót nevelni kell, felhívni a figyelmét, hogy a védjeggyel ellátott termékek közül biztonságosan lehet választanai, azaz érdemes keresni.

Ellenőrzés
A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-a évente visszaellenőrzésre kerül és a laboratóriumi vizsgálat garantálja hogy az összetétel ellenőrizhető legyen. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.

Eredmények
Eddig a vizsgálatok során 15 pálinkagyártó mintegy 30 termékéből 27 felelt meg a szigorú kritériumoknak, ebből 8 gyártó 17 terméke már megkapta a pálinkavédjegy használati szerződést, az így megjelölt termékekkel a vásárlók már most találkozhatnak a boltokban. Amennyiben a fogyasztónak mégis minőségi kifogása támad a termékkel szemben, úgy a gyártó köteles visszavásárolni a terméket.

 

A „pálinkavédjegy” címke egyedi sorszámmal rendelkező, egy adott formában és színben megjelenő ragasztható védjegycímke. Leírása: ellipszis alakú védjegy, hosszabb átmérő: 30 mm, rövidebb átmérő: 21 mm. A matrica alapja aranyszínű, fényes felületű, a feliratok és a pohár sziluett matt felületű. Középen Magyarország térkép Balatonnal ábra látható, amely hologramos felületi megjelenésű.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum