A jó pálinka nem méreg, orvosság

2012. 11. 28., szerda

Biztonságos a magyar pálinka, állítják a forgalmazók.

– Metanol valamilyen mértékben minden pálinkában előfordul, melyet a szakszerű erjesztéssel, és a szakszerű lepárlással, az előpárlat megfelelő elválasztásával kell csökkenteni. Ez a gazda és a pálinkafőző mester együttes és felelősségteljes feladata – hívta fel a figyelmet dr. Rappay József, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc- biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának igazgató-főállatorvosa. Majd hozzátette: a hatóságnál regisztrált vállalkozások számítanak „legális” üzemeknek, ezzel az is jár, hogy a felügyeleti szerv időnként ellenőrzi a vállalkozás technológiájának, termékeinek minőségét. A pálinkákban szúrópróba-szerűen vizsgálják a metil-alkohol, és a cián-hidrogén mértékét is.

 A palackozást is végző pálinkafőzdéket a hatóság szigorúbban ellenőrzi, mert több fogyasztóhoz jut el az általuk előállított termék. A bérfőzést végző főzdéket is ellenőrzik, a késztermék hatósági vizsgálata azonban nagyon ritka – mondta az igazgató. – A bérfőzés sajátossága, hogy a gazda maga állítja elő a gyümölcséből a cefrét, és ezt lepárlás, finomítás céljából viszi a főzdébe, ahonnan a saját cefréjéből kifőzött pálinkát kapja vissza. Hatósági feladataink, és lehetőségeink csak szúrópróbaszerű ellenőrzésre alkalmas, a folyamatos felügyeletet, és a jó minőséget magának a főzőnek kell biztosítania. Itt még jobban érvényesül az az alapvető igény és követelmény, hogy hanyag munkavégzésnek, netán szélhámosoknak, „fekete gazdaságnak” ebben az ágazatban helye nincs, mert szó szerint életveszélyes.

A vámhivatal munkatársai a bérfőzést végző szeszfőzdékben három havonta tartanak elszámolást, tájékoztatta lapunkat dr. Fülöp Ferenc, a NAV megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságának igazgatója. Az elszámolás során vizsgálják a készleten lévő párlatok mennyiségét, szeszfokát, a szeszmérőgép működőképességét, a szeszmérőgépen előállított párlat mennyiségét illetve az okmányok, nyilvántartások megfelelősségét, kitöltését, az elhelyezett hivatalos zárak sértetlenségét.

Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság és a vám- és pénzügyőrség is rendszeresen ellenőrzi a főzdéket (Fotó: TN)

Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság és a vám- és pénzügyőrség is rendszeresen ellenőrzi a főzdéket (Fotó: TN)

Forrás: www.teol.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum