Ötödével kevesebb pálinka

2012. 12. 10., hétfő

Az idén, a tavalyinál mintegy 20 százalékkal kevesebb házi pálinka készül, mert az aszály és a tavaszi fagyok miatt kevesebb nyári gyümölcs termett – mondta Mihályi László, a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára.

Tavaly a bérfőzők, kihasználva a kedvezményes lehetőséget 5,8 millió hektoliterfok, zömében adómentes házi pálinkát főztek le. Ehhez további másfél-két millió hektoliterfoknyi pálinkát lehet hozzászámolni, ami a tízezerre becsült házi készüléken főtt le és kiderül, hogy nem kevésről, közel 16 millió liter, fogyasztható pálinkáról van szó. (Egy hektoliterfok pálinka egy liter, 100 százalékos töménységű szesznek felel meg).

A főtitkár hozzátette, egyre több a hír a másoknak is készülő otthoni pálinkáról. A magyar szabályok szerint az adómentesen készített pálinkát a tulajdonos nem értékesítheti, de a szabadon birtokolható főzőjével másnak nem készíthet párlatot. Megtudtuk azt is, hogy miközben az 560 bérfőző cég egy liter pálinka lefőzését átlagosan, bruttó 600-900 forint közötti áron vállalják, a tilosban tevékenykedők ennél jóval kevesebbet kérnek.

Az Európai Bizottság még a nyáron felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. A magyar szabályozás értelmében fejenként évi, 50 fokos pálinkára átszámolva 86 literig nem kell jövedéki adót fizetni a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka után. Brüsszel szerint az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja. Az irányelv alapján Magyarország a bérfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket legfeljebb 50 százalékkal csökkentheti évi 50 literig, vagyis a jelenlegi tarifák szerint ekkora mennyiség után 59 ezer forint kedvezményes jövedéki adót kellene leróni, szemben a jelenlegi nullával.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke, a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője elmondta, hogy a jövedéki ügyekben illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása szerint a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része. Ezért a házi pálinkafőzés szabadságának megteremtésével Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Igaz ezek az országok ezt csatlakozási tárgyalásukkor rögzítették, míg a magyar tárgyalók elfogadták az uniós irányelvben leírtakat.

Forrás: www.trademagazin.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum