Interneten, árverésre hirdette meg pálinkáját - adóellenőrök licitáltak rá

2013. 01. 11., péntek

Sokba került egy férfinak az internetes pálinka. Ugyanis az árverésre bocsájtott alkaholtpárlattal házhoz hívta a revizorokat.

A jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvény kimondja, hogy jövedéki terméket (néhány kivételes esettől eltekintve) kizárólag üzlethelyiségben lehet árusítani. A házi pálinka sem számít kivételnek. Éppen ezért volt merész az a hirdető, aki egy közismert kereskedelmi oldalon hirdette saját, legálisan készített párlatát, méghozzá rögtön 59 liternyit bocsátott árverésre. Ráadásul „személyes átvétellel” tette fel hirdetését a világhálóra, vagyis házhoz hívta az ellenőröket. 
 
A NAV ellenőrei miután észrevették, előzetes adatgyűjtést végeztek, majd a szervezet civil ellenőrei 6 liternyi párlatra licitáltak. Az üzletet ezzel megkötötték, az eladó megadta a címét, majd az adóellenőrök próbavásárlás keretében átvették az árut. Eközben a pénzügyőrök készenlétben vártak. A revizorok bemutatkozása után az egyenruhások megkezdhették a jövedéki ellenőrzést, ugyanis személyes fogyasztásra kizárólag kisüsti pálinkát lehet főzni, illetve bérfőzetni, azt kereskedelmi forgalomba hozni csak meghatározott feltételek mellett lehet. A pálinka értékesítésére csak abban az esetben van lehetőség, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a teljes adómértéket. A pálinkát csak palackozva, a vámhatóságtól igényelt zárjeggyel ellátva, a saját gazdaság helyén folytatott, megfelelő engedéllyel rendelkező vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében lehet értékesíteni.
 
Mivel az eladó nem rendelkezett adószámmal, ezért az adózás rendjéről szóló törvény alapján akár 200 ezer forintos mulasztási bírságra is számíthat. A pénzügyőrök lefoglalták a készletet, valamint jövedéki bírságot szabnak ki a pálinka igazolatlan származása és árusítása miatt is.
 
Az az eladó sem járt jobban, aki szintén a neten árusított pálinkafőző kialakítására alkalmas saválló edényeket. Az adásvétel időpontjában az adószámát szüneteltette, így élő vállalkozása nem volt, ő is bejelentési kötelezettség elmulasztásáért lesz megbírságolva.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít az internetes kereskedelemre, egyre több ellenőrzés irányul a világhálón történő adásvételekre. Különösen, ha a netes kereskedelmi tevékenység rendszeresnek mondható, vagy jövedéki terméket is érint - tájékoztatta a KaposPontot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter.
 
Forrás: www.kapos.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum