Hódító pálinka

2013. 02. 25., hétfő

A hazai piac meghódítása után végre esély látszik arra, hogy - a kezdeti nehézségeket legyőzve - nemzetközi sikereket is elérjen a magyar pálinka.

 

Magyarországon az elmúlt években komoly reneszánsza van a minőségi pálinkának. Szaporodnak a főzdék és a márkák, az ír kocsmák helyett a pálinkaházak (no meg a borbárok) vannak épp divatban, és rendeznek már évi két pálinkafesztivált is. (Tipp a blog törzsközönségének: kilátogatni leginkább csütörtökön érdemes, amikor az újdonságok felfedezését és a termelőkkel-forgalmazókkal folytatott eszmecserét még nem zavarja az ágyas mézes meggyet vedelő meg a minden korty pálinkát lájtkólával lekísérő… mondjuk így finoman… késői többség.)

Nem csak a vadászok kedvence (forrás: Árpád Pálinka)

A marketingeszközök is sokat fejlődtek, amióta az Agárdi és más korai főzdék szívós munkával, nyitott főzdékkel divatba hozták a minőségi pálinkát. Ma már például a zenei fesztiválokon felépített brand, a Gusto aktív Facebook-jelenléte, a Nobilis látványos veterán teherautója, vagy az Árpáddesignpalackjai (az óriás after shave-re hasonlító üvegtől a zsebbe csúszó magyar vadak sorozaton át a pálinkapatronig) ugyanúgy az eszköztár részét képezik, mint az izgalmas választék, az új ízek (beleértve a pálinkaság törvényi feltételeit nem teljesítő, ámde izgalmas párlatokat is) vagy hígítások.

Akcióban a Nobilis teherautója (forrás: Totalcar.hu)

Persze a pálinka nem lenne nemzeti italunk, ha nem húzódnának frontvonalak kisüsti főzők és – az előbbiek szerint germán Schnapsot produkáló – tornyos lepárlós főzdék, vagy az állandó ízt és minőséget garantáló blendelők és az évjáratok gyönyöreire szavazó, klasszikus megközelítést alkalmazók között. No meg ha nem lenne politikai vita a házifőzés kapcsán, nem buknának lejövedéki csalók és italpancsolók. De ezektől most nagyvonalúan tekintsünk el.

Régóta kérdés, hogy egy ennyire remek és nemes ital hogyhogy nem tudta még megvetni a lábát a krumpli- és gabonapárlatok országaiban. A szétaprózott – gyakran a bor oldalvizén zajló – egyéni exportpróbálkozások mellett olyan információt is kaptam anno az iparághoz közeli forrásból, hogy például az angoloknál ízteszten nagyot bukott a pálinka (gyakorlatilag kiköpték). Arra gondoltam, hogy ha hazai szállodákban kóstoltatással és információszolgáltatással ki lehetne próbáltatni az italt (hasonló megoldással Bukarestben már találkoztam a palinca esetében), akkor egy webáruház már fenntarthatná a nemzetközi forgalmat – de ezzel kapcsolatban is lehűtötték a kedélyeimet, mondván, nem akad futárcég, amely bevállalná a pálinka szállítását...

Azóta mintha fejlődnének a folyamatok: a Tokaji borklub szervezésében Oroszország egyes luxusüzleteibe juthat el a pálinka, Japánban pedig egyelőre a borok nyitogatják a kapukat. (Lehet, hogy a távol-keleti szervezetnek sok lenne a pálinka, már egy pohár sör után is roppant vidám a többségük...) Amerikában – chicagói központtal – pedig egy magyar fiatalember által alapított startup, a Palinka Emporium jóvoltából jelenhet meg márciustól ez a nemes ital. Kívánjunk nekik szerencsét, egyúttal bízzunk abban, hogy itthonra is marad elegendő készlet!

Pálinka menni Amerika

Forrás: www.mediapiac.com


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum