Minősítették a gyümölcsök lelkét

2013. 03. 04., hétfő

Földes –  A napfény ízeit, a magyar föld erejét, a gyümölcsök lelkét minősíttették azok a kertbarátok, akik a tavasz első napján részt vettek a hatodik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen.

Minősítették a gyümölcsök lelkét

 

Karácsony Sándor Közösségi Házba március elsején este a Balásházy János Kertbarát Kör meghívására 32 különböző gyümölcs pálinkát hoztak elFöldes kertbarátai és termelői.
A minősítő verseny négytagú bíráló bizottsága Preku Gyula kokadi pálinkafőző mester irányításával a technológiai korrektség vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, szenvedélyes énjét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelte.
A zsűri tagjai az értékelésük során emlékeztettek arra, hogy a múlt évi nagy melegeket hozó, száraz időjárás kiváló cukorfokú cefre alapanyagot adott, melyből az utóbbi évek legjobb pálinkáit főzték. Felhívták a figyelmet a kifőzött pálinka szakszerű tárolására, a nagy divatba jött ágyas pálinka készítés szakmai fortélyaira. Elmondták: a jó pálinka készítésének titka a gyümölcs cefre odafigyelő összeállítása és a főzésig megfelelő tárolása. Tény, hogy Hajdú- Bihar megye 42 szeszfőzdéje között Földes pálinka főzdéje is megbízható főzési hátteret adott az egykor élet vizének nevezett, ma a hungarikumok közé sorolt pálinkáknak.

 

A minősítő versenyt fontos szakmai előadással gazdagította Dr. Gonda István professor emeritus, a Debreceni Egyetem intézetvezető, tanszékvezető egyetemi tanára, aki a telepített gyümölcsösök tavaszi kertészeti tudnivalóiról, a gyümölcsfák metszési munkáinak új irányairól tartott vetítettképes előadást. A pálinkaminősítő közösségi rendezvényen a kertbarát férfiak zenés műsorral és virágokkal köszöntötték a kör nőtagjait a közelgő nőnap alkalmából.
A minősítő verseny eredményei:
Pontozásos értékeléssel a zsűri kilenc termelőt bronz, tizenegy termelőt ezüstminősítéssel jutalmazott. Arany minősítést kapott: Karácsony Ferenc és Nagy Miklós vegyes, Keresztúri István alma, Bojtor Lajos, Kakucsi István, dr. Mauks Gyula, Szegi Imre, Nagy Ferenc, Nagy Imre, Pócsi Imre szilva pálinkája.

HBN- Péter Imre

Forrás: www.haon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum