A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett

2013. 03. 22., péntek

A herendi porcelán, amely Magyarország egyik jelképe és elismert luxusmárkája, amelyet birtokolni érték és kiváltság, valamint a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már eddig is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, mától hivatalosan is hungarikumok – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság herenden tartott ülésén.

A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.

Fazekas Sándor véleménye szerint a világ legnagyobb kézműves manufaktúrájának dolgozói értéket őriznek és értéket alkotnak, ebben a porcelánban testet ölt a magyar géniusz. A többszáz éves kézműves közösség terméke immáron elfoglalhatja az őt megillető helyet – fogalmazott a miniszter. A manufaktúra és az itt előállított porcelánok valamennyiünk közös kincse, amelyre a magyarság büszke lehet. A most elismerést kapott mindhárom termék olyan nemzeti értékünk, amelyekre büszkék lehetünk.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.

 

Fotó: Árvai Károly
 
 
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Hungarikum Bizottság döntését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum, hiszen idestova 200 éve az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.
 
A herendi porcelán a magyar örökség részét képezi 2002 óta – mondta Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: mind a mai napig kézműves, saját minőségi kontroll alatt, kizárólag Herenden készülhet ez a porcelán. A cégvezető hangsúlyozta: a manufaktúrának 64 millió különböző terméke van, a cég nyereséges és 75 százalékban dolgozói tulajdonban van.
Fotó: Árvai Károly
 
Horváth Zsolt képviselő még a bizottság ülésén bemutatta a hungarikum mozgalom Veszprém megyei eredményeit. Többek között hungarikum klubot hoztak létre, amelynek központja Herend lett, valamint www.szeresdamagyart.hu címmel új internetes honlapot indítottak. Kísérleti jelleggel a "Fiatalok lendületben" című program keretében értékőröket képeztek, akiknek feladatuk az értékteremtők munkájának védelme és segítése, hogy az adott termékek bekerülhessenek az értéktárba.
 
A Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán. A törvény arra ösztökéli a helyi közösségeket, hogy gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket. A hungarikum-törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban "külső" kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.
 
(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
Forrás: www.kormany.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum