A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak hét olyan speciális autója van, amelyek mozgó laborként működnek. Ezek segítségével pár perc alatt meg tudják állapítani, hogy mi van az italokban,  illetve, hogy a bor látott-e szőlőt. Képesek azt is kideríteni, hogy a pálinkát tényleg abból a gyümölcsből készítették-e, ami szerepel az üvegen, de mérni tudják az egyes italok hozzáadott cukor-tartalmát is. A speciális flotta egy része egyébként képes az üzemanyagok összetételének vizsgálatára is.

- Országosan több mint 5000 mintát vizsgáltunk eddig ezekkel a mobil laboratóriumokkal, ebből Baranyában tavaly 45, idén pedig 7 ellenőrzés volt – árulta el lapunknak Dr. Bus Szilvia, pénzügyőr alezredes.

Akik Pécsett lebuktak, azok gyengébb italokat árultak a kelleténél, tehát nem stimmelt az alkoholfok, de akadt olyan kocsmáros is, aki a saját hazai pálinkáját és “jófajta” borát próbálta minőségiként eladni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál érdeklődésünkre közölték, folyamatosan fejlesztik az újabb és újabb vizsgálati módszereket. Ezért ma már képesek megmondani azt is, hogy mennyire vizezett a bor vagy például, hogy az egyes élelmiszerekben mennyi a cukor.

Az alkoholok denaturált-szesz tartalmát is szigorúan ellenőrzik, ez a vegyület ugyanis rendkívül káros és veszélyes.

- Pécsett a többség betartja a megfelelő törvényi előírásokat. Néhányan persze trükköznek, de ezek a magas áfa miatt vannak – állítja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Háber Tamás.

Szerinte inkább az esti szórakozóhelyeken kell jobban megnézni, mit is tesznek a vendég elé, ezeken a helyeken ugyanis gyorsan nagy mennyiségű italt lehet kipörgetni.

Forrás: www.pecsma.hu

írta: Magyar Márk