Teszteredmények a Pálinka Mester egylépcsős főzőről...

2013. 05. 24., péntek

Várakozásainkat felülmúlta a galaktikus összefogásban fejlesztett gépezet. Gyors, gazdaságos, jó kihozatallal, kiváló minőséggel. 

Az volt a cél, hogy egy gyengébb minőségű cefre esetében érjünk el értékelhető eredményt, ugyanis jó anyagból nem varázslat jó pálinkát előállítani. Itt a kutyából szalonna gyártás szindrómát próbáltuk feszegetni, ezért kerestünk egy kevésbé szakszerűen előállított alapanyagot. Adott volt egy múlt évi törköly trágya, mert szebb kifejezést nem találtam rá. Ez a remekmű kint állt egy ház oldalában, erjedgetett szabadon, spontán, ahogy a szél fútta és nap sütötte. Volt abban minden, mi szem-szájnak ingere és nem ingere. Egész alma, körte, no meg a törköly. A legjobb, ami történt vele, hogy belepte a hó és megfagyott, mert addig sem romlott tovább. Így hibernálva lett a törköly és még volt esélye valami csekély szeszfokra. Húsz százalékban lett megkínálva nem díjnyertes borral és valamicske borseprővel.

Látható, hogy nem az irányított erjesztés mintapéldájával volt dolgunk, ennek ellenére nem volt penészes, dohos, büdös, szúrós szagú a tesztanyag. Enyhe ecetsavas buké, de jól kivehető törkölyháttér, tömör állag. Ráhajolva viszont hiányoltuk az erősségét, nem rántotta el a fejeket.

Egy óra húsz perces felfűtési idő után indult meg a párlat, a vízfürdős duplafalban 0,5 bar nyomást tartottunk. A meginduláskor volt egy kis kapkodás, így valamivel több előpárlatot kellett leválasztanunk, mint indokolt lett volna, de így is csak 0,5 százalék lett elkülönítve.

A finomító oszlop tetejében lévő digitális maghőmérő 35 celsius felett gyorsult be igazán, majd beparkoltuk 78-80 celsius környékére a középpárlat szedés elején.

A gyenge törköly indulási szeszfoka 83%-os volt. Jó kezdés. A főzés során a 80 és 90 celsius közötti hőmérsékletet tartottuk, jellemzően inkább a 80-85 celsius közötti tartományt preferálva. Itt ugyanis a lejövő párlat szeszfoka 75-85% között mozog.

Ahogy haladtunk és gyengült az anyag, emelkedik a hőmérséklet, egyre több víz kerül a párlategységbe, csökken hát a szeszfok. A maghőmérő által mutatott hőmérséklet a tüzelés és a hűtővíz szabályozásával precízen állítható volt.

A főzési lángunk nem sokkal volt nagyobb, mint egy húsleves főzésnél. Alig kellett fűteni alatta.

Végeredményben három óra húsz perc alatt, 12%-os kihozatallal és 69%-os átlag szeszfokkal zártunk. Mindemellett egy ízletes és illatos pálinkát kaptunk, kellemes, de nem elnyomó törkölyháttérrel.

Törkölyre is levizsgázott a töltetes oszlop a legkisebb méretű gyűrűinkkel, amiből ennél a tesztnél közel 14.000 darabot használtunk.

Ilyen mennyiségű rézfelület esetében érthető, hogy az Aranyember miért cserélte le R2D2-t a Pálinka Mesterre.       


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum