Újabb pálinkák szereztek védjegyet

2013. 06. 13., csütörtök

Újabb pálinkák szereztek védjegyet

A Magyarországon mindeddig egyedülálló Pálinkavédjegy rendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, emellett még hitelesebbé teszi a világszerte is egyre népszerűbb hungaricumot. 

 A kiváló minőségű pálinkák megismertetése érdekében 2012 őszén bevezetett kezdeményezés második és harmadik pályázati időszakában további 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a védjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával. 

Az utóbbi években jelentősen bővült a pálinkaválaszték, ám a termékek minősége erősen változó.

védjegyA fogyasztó biztonságát és a jobb tájékozódást segíti a tavaly bevezetett Pálinka-védjegy rendszer, amelynek lényege, hogy a matricával ellátott palackokban – laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán – garantáltan az előírt minőségi követelményeknek megfelelő ital található. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának, vagyis a védjegy megszerzéséhez a maximum 20-ból legalább 16 pontot kell megszerezniük.

A Pálinkavédjegy rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik többek között az alkohol-, a metanol-, a hidrogén cianid-tartalmat, de – Európai Uniós ajánlás alapján – megvizsgálják az itthon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében javasolt etil-karbamát tartalmat is. Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a pálinkákat a szabványos érzékszervi bírálati módszerek biztosítása mellett. A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka továbbá, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-át évente ismételten ellenőrzik.

A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők, az egyedi kialakítású védjegymatricán található sorszámot beírva megtaláljuk többek között a pálinka és a főzdék főbb jellemzőit, a gyártási eljárást, és ami a legfontosabb: biztosak lehetünk abban, hogy az a pálinka valóban úgy és valóban ott készült.

A védjegy rendszer tavalyi meghirdetése óta 10 gyártó (a Bolyhos Pálinka, a Brill Pálinkaház, a Csalló Pálinka Manufaktúra, az Etyeki Czimeres Pálinka, a Nobilis Pálinka, Sendula Zoltán, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Prekop Pálinkamanufaktúra, a Téti Pálinkafőzde és a Zimek Manufaktúra) 35 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy matricát.

A védetté nyilvánítás következő fordulójára várhatóan a negyedik negyedévben lehet jelentkezni.

Forrás: www.elelmiszer.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum