Sikerült „kiszagolnunk” a jó pálinka titkát!

2013. 07. 15., hétfő

Boldogkőváralja – Már a második „Gönci barack vigasságot” rendezték meg – tegyük hozzá: nagy sikerrel – a hét végén.

Sikerült „kiszagolnunk” a jó pálinka titkát!

Bár a Bestillo Pálinkaház szervezte családi, kulináris és kulturális programban sok minden szerepelt, s fellépője is akadt bőven, a főszereplő mégis a gönci barackpálinka volt. Meg lehetett ízlelni önmagában, kávéval ötvözve, sőt különleges ételekbe rejtve, s persze feltűnt nyersanyag formájában is, ami éppen érőben lévő gyümölcsöt jelenti.
 
A tulajdonosok egyikétől, Vavrek Zsolttól ugyanis megtudtuk: az ő specialitásuk a minőségi gyümölcsben rejlik, amelyek között a meghatározó a gönci barack. De a jelenlegi, 17 féle kínálatukban szerepel többek között a málna (éppen ennek készültébe pillanthattunk, illetve szippanthattunk bele a számítógép vezérelte lepárló mellett), szeder vagy sárga muskotály is. Valamennyi a környéken terem. Az egyetlen kivételt a birsalma jelenti, amelyből megfelelő nem terem a közelben.
 
– A jó pálinka jó gyümölcsből készül, s nem kell bele semmi más, se méz, se gyümölcságy – jelentette ki Vavrek Zsolt. – Ha nincs megfelelő minőségű alapanyag, akkor az évben nem főzünk belőle pálinkát: de a minőségből nem engedünk. A helyi termelők mostanra megbíznak bennünk, ha megegyezünk, már nem félnek a megfelelő cukorfok eléréséig a fán hagyni a termést. Akkor viszont ragaszkodunk az egy napon belüli szállításhoz, feldolgozáshoz.
 
Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a a Fidesz-kormány 2010-ben elindított pálinka programjának köszönhetően egyre közelebb kerülünk a célhoz, hogy a pálinka ne csak agrár vezértermék, de világmárka legyen.
 
Zavodni Ferenc a termelők oldaláról méltatta a programot, amelynek köszönhetően mára kialakult a gönci baranck 200-300 forintos reális felvásárlási ára.
 
ÉM-SzK
Forrás: www.mon.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum