Magitusz: mindent visz az ágyas meggy

2013. 07. 24., szerda

A Petendi Pálinkaház esküszik a hordós érlelésre.

A Magitusz pálinkát főző Petendi Pálinkaház a Balaton északi partján Vigántpetenden található. A családi vállalkozásban működő kézműves termelés 2011 nyarán kezdődött – derült ki a Hold utcai piacon. Azért ott, mert egy héten belül már negyedszer jött velem szembe a Magitusz. Legutóbb éppen itt. Szóval a Magitusz. Kovács Miklós tulajdonos főzőmestere úgy gondolja, a következő három dolog nélkül, ez a réz, a fa és az üveg a Magitusz nem lenne az, ami. Vagyis remek pálinka.

Éppen emiatt ez a cikk csak és kizárólag arról szól, milyen is a Petendi Pálinkaház itala. Minden más a következő részben. Többek között az is: arrafelé mit gondolnak a saválló felületekről, hogy tényleg jó-e az, ha minden pálinkát 18-20 Celsius fokon fogyasztunk, hogy mit is jelent a pálinkának a réz, a fa és az üveg. Ez utóbbiban benne van az is, hogy Kovács Miklós a hazai pálinkaszakma jelentős részétől eltérően azt állítja, hordós érlelés nélkül soha nem lesz világhírű nemzeti italunk.

Nos, nézzük mit tart saját magáról a Magitusz. A következőket olvashatjuk a honlapjukon:

Tölgyfahordóban érlelt cigánymeggy

Különlegesen gyümölcsös, a cigánymeggy minden jó tulajdonságával megáldott pálinka. Lecsengésében hosszasan emlékeztet a nyári gyümölcsöskert hangulatára. A tölgyfahordós érleléstől kellemesen fűszeres csokoládés íz párosul a karakteres meggy íz mellé. Gyenge savak jellemzik, bársonyos alkoholtartalommal.

Tölgyfahordóban érlelt ágyas cigánymeggy

Egy jó nagy adag aszalt gyümölcsön érlelt tölgyfahordós cigánymeggy pálinka. Ízében bon-bon meggy, étcsokoládé és karakteres gyümölcsösség jellemzi. Desszertekhez, csokoládés ételekhez, vagy desszertek mellé kitűnő választás.

Tölgyfahordóban érlelt körte

Amit egy valódi körtepálinkának tudnia kell, az ebben benne van! Markáns előretörő gyümölcsösség, mellette virágillat, egy kis méz és karakteres fűszeresség jellemzi. Igényes pálinkafogyasztók tudják mi a titka!

Tölgyfahordóban érlelt kajszibarack

Egy nagy tál friss kajszibarack illata. Kell-e ennél több!? Ez a nedű manufaktúránk egyik zászlóshajója, amely a kiváló Magyar barack illatával, citrusosságával azonnal mindenkit rabul ejt. Kellemes alkohol érzettel zamata hosszan tart.

Tölgyfahordóban érlelt szilva

Ez a szilva tiszta, intelligens, őszinte. Ízében mutatja a gondosságot az odafigyelést, amely a gyümölcsből, a lepárlás során keletkezett íz és illatból, valamint a tölgyfahordós érlelés harmóniájából együttesen ered. Ajánljuk kiadós étkezések záró akkordjaként.

Tölgyfahordóban érlelt Irsai Olivér szőlőpálinka

Fogyasztásakor azt az érzést kapjuk, mintha egy friss, üde, a szőlőtőkéről leszakított mézédes illatos Irsai Olivér szőlőbe harapnánk. Ezt kínálja e pálinka, amely joggal viseli a legzamatosabb, legízletesebb jelzőt. Üde, édeskés illatú, könnyed nedű.

Tölgyfahordóban érlelt alma

Nagyanyám almás rétese jut eszembe. Kellemesen fahéjas, vaníliás, az alma komplex aromáival egyesítve legszebb pálinkáink egyike. A gyümölcsöt Észak Balaton dimbes-dombos lankáinak klímája tette teljessé.

Mi is megkóstoltuk a sortimentet. Nem vitatkozunk. Kiváló, harmonikus pálinkákat ittunk. Egytől egyig.

Az Irsai tiszta muskotály, de nem az itthon megszokott parfümösség jellemzi, hanem a szőlő könnyedsége. A szilva friss gyümölcsre hajaz, karakteres, hosszú utóízzel. A kajszi tiszta lekvár illat, üde, úgy fanyar kissé, hogy közben édes. Az ágyas barack valóságos íz- és illatbomba. Tényleg. Az gondolná az ember ennél jobb Magitusz már nincs is. Van. Az ágyas cigánymeggy. Több mint csokoládé, több mint bonbonmeggy, tökéletes. Nem mintha a „sima” cigánymeggy nem lenne az. Kétéves a tétel, a tölgyfától már éppen annyit kapott pluszban, amennyi a javára szól. Az alma meglepetés. Franciás ízeket idéz, de harsogóan friss magyar almának tetteti magát. Mert az. A körte fűszeres illatával, gyümölcsösségével megtölti a poharat, hogy aztán a száraz próbája még inkább elvarázsolja kóstolót.

Tehát, ha valaki a könnyed, ám a hordótól cseppet sem elnehezült, de érlelt pálinkát keres, ne menjen tovább! A Magituszban mindezt megtalálja. (Folytatjuk)

Szerző: Jónás József

Fotó: Petendi Pálinkaház

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum