Nagy a kiállítói érdeklődés a debreceni Farmer Expo iránt

2013. 08. 14., szerda

Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a debreceni Farmer Expo iránt az idén megmutatkozó nagy érdeklődés azt jelzi, hogy pozitív folyamatok indultak el az agráriumban - jelentette ki Vaszkó László, a kiállítást rendező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

    Az augusztus 17-20. között megrendezett expón mintegy 300 kiállító mutatkozik be 17 ezer négyzetméter kiállítási területen - tette hozzá a szakember.
 
    Vaszkó László közölte: az idei expót a kertészeti kínálat túlsúlya jellemzi, de jelentős érdeklődés várható a magyar sertésstratégia megvalósítását segítő konferencia iránt is.
 
    A legnagyobb létszámban és területen a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók mutatják be eszközeiket, szolgáltatásaikat. Ebben az évben is bőséges lesz a kínálat erő- és munkagépekből. Ott mutatják be a magyar gazdáknak először az újraéledt lengyel URSUS traktort, s idei újdonságként egy préselő, brikettáló berendezést, valamint egy szélgenerátort.
 
    Az expó állattenyésztési kiállításán hat állatfaj - szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló és baromfi - legjobb hazai génállományát mutatják be. A kiállítás különlegessége, hogy ebben az évben lesz először együtt a Kárpát-medence legtöbb őshonos állatfaja: a magyar lófajtákon túl a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar szürke szarvasmarha, a magyar tarka szarvasmarha, a magyar bivaly, a magyar parlagi szamár, a különféle juhfajták és a mangalica sertés - ismertette a részleteket Vaszkó László.
 
    Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének ügyvezetője közölte: egyesületüket 1993-ban alakították, akkor 150 állattal. Jelenleg 7500 ellenőrzött kocát tart az egyesület 150 tagja, 70 százalékuk 20-25 kocával rendelkezik.
 
    Mihók Sándor professzor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a debreceni Farmer Expo "az állattenyésztés minőségi szeletét, a régió állattenyésztési szerkezetét" mutatja be. "Ez egyfajta kirakat, és senkit nem hatalmaz fel arra, hogy úgy gondolja: a mindennapi termelés szintjén minden rendben van" - fogalmazott a szakember, megjegyezve: ezért rendeznek a szakmai konferenciákat és a vásárhoz kapcsolódóan.
 
    A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve a kiállítás első napján Sertésstratégiai Fórumot tart az őshonos mangalicáról. A kiállítás második napján, augusztus 19-én a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Debreceni Egyetem és a kiállítást szervező, V-Trade Kiállítások Kft. más szakmai szervezetekkel együttműködve  a "Piaci lehetőségek és piaci környezet a magyarországi sertéstenyésztés előtt" című országjáró fórumra hívja az ágazat szereplőit és az érdeklődőket.
 
    Lesz zöldség- és gyümölcstermesztéssel, illetve növényvédelmével foglalkozó konferencia, valamint a barramundi és a vörös árnyékhal tenyésztésének lehetőségeivel foglalkozó konferencia. Utóbbi tanácskozás, valamint egy tokhal feldolgozással foglalkozó keszthelyi cég bemutatkozása igazi kuriózuma lesz az idei Farmer Expónak - jegyezte meg Vaszkó László.
 
    Bodó Sándor (Fidesz), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke bejelentette: az idén először önálló kiállítási területen mutatkozik be a Farmer Expón 14 Hajdú-Bihar megyei minőségi termékdíjas vállalkozás, amelyeknek a termékei valamilyen módon kapcsolódnak a mezőgazdasághoz, illetve az élelmiszeriparhoz.
 
Forrás: www.agrarhirek.hu
 
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum