Elkezdődött a pálinkafőzés szezonja - tisztít a Tettye, ellenőriz a NAV

2013. 08. 16., péntek

Elkezdődött a pálinkafőzés szezonja, ennek egyik legfőbb jele, hogy a városi szennyvízvezetékeket sűrűn kell tisztítani a főzésből eredő melléktermékektől, azaz seprőtől, törkölytől és gyümölcsmagoktól. Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház sajtószóvivője szerint ebben az időszakban gyakrabban fordulnak elő a szeszfőzésre visszavezethető meghibásodások. Vigyázat: a szeszfőzdéket a NAV egész évben ellenőrzi, ebben mobil laboratóriumok vannak a segítségére. 

A pálinkafőzés ugyan nem jelent kiemelt megterhelést a szennyvízhálózatra, ebben az időszakban azonban mégis gyakrabban fordulnak elő a szeszfőzésre visszavezethető típusos meghibásodások.

- Ahogyan a téli disznóvágások időszakával sokszor kerül zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék a nem ipari terhelésre épített csatornákba, ilyenkor jellemzően gyakrabban akasztja meg a központi szennyvízátemelők szivattyúit gyümölcsmag, dugítja a vezetéket törköly. Ezek a nem a csatornába való szennyeződések üzemzavart idézhetnek elő, veszélyeztetve a szennyvízkezelés biztonságát - mondja Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház sajtószóvivője.
A meghibásodások megelőzése és a kezdődő dugulások feltárása érdekében a cég szakemberei átlagosan tíznaponta ellenőrzik az ellátási területükön lévő 30 központi szennyvízátemelőt. Egy speciális csatornatisztító jármű pedig - vasárnapok kivételével - az év minden napján járja az utcákat és tisztítja a vezetékeket. (Idén eddig több mint 52 ezer méternyi csatornahálózatot mostak át.)
 
Magának a szennyvízhálózatnak a karbantartására a Tettye összességében évente mintegy 40 millió forintot fordít, míg a felelőtlen csatornahasználatból eredő rendkívüli dugulás-elhárítások és hibajavítások éves szinten 30 millió forintos költséget jelentenek a szolgáltató számára.
A pálinkafőzési szezon kezdetével - nem meglepő módon - megnő a bérfőzetők száma is. Őket a NAV akkor ellenőrzi, ha egy háztartásra jutó éves keretet meghaladja a főzetett pálinka mennyisége. Ez jelenleg 43 hlf (86 liter 50 fokos) pálinkát jelent háztartásonként.
 
- Ilyen esetekben a bérfőzetők ellen eljárást indít az igazgatóság és az adóhiányt, valamint az adóhiánnyal megegyező összegű adóbírságot szab ki részükre. Ez egyes esetekben akár százezres nagyságrendű összeg is lehet. A bérfőzetők mindezt úgy kerülhetik el, hogy a pálinka átvételével egyidejűleg részükre kiállított bérfőzési napló megfelelő rovatában az adott évben általuk főzetett pálinka mennyiségéről nyilatkoznak - mondta dr. Bus Szilvia pénzügyőr alezredes, a NAV dél-dunántúli igazgatóságának szóvivője. 
 
A NAV Szakértői Intézete jelenleg hét olyan mozgólaboratóriummal rendelkezik, amelyek nagy előnye, hogy néhány perc alatt mérési eredményeket produkálva képesek az ásványolaj- és az alkoholtermékek szűrésére és ezáltal a jogsértések azonnali felderítésére. (A laborbusz közül négy ásványolaj-, három alkoholvizsgáló gépjármű.)
 
- Legfontosabb mért paraméter a szeszes italok alkoholtartalma, azonban a mobil laboratórium műszerei alkalmasak arra is, hogy az illegálisan előállított alkoholtermékekből a feldolgozás során eltüntethetetlen denaturáló szerek maradványainak legkisebb mennyiségét is kimutassák - közölte a szóvivő.
 
Baranya megyében az idei évben eddig négy alkalommal működött közre alkoholvizsgáló mobil labor az ellenőrzések során, 14 helyszínen 34 mintavételt végeztek a járőrök.

 

- A vett mintákban három esetében mutatkozott szeszfok-eltérés, amely alapján a gazdálkodók ellen jövedéki eljárás indult. A lezárt két jövedéki ügyben összesen 70 ezer forint bírságot szabott ki az igazgatóság. Ebben az évben eddig Pécsett nem volt mobil laborral közösen végzett ellenőrzés, csak vidéki vendéglátó-egységekben történtek ellenőrzések.
 
Sokba kerül a törvénysértés
 
A jelenlegi szabályozás szerint a párlatfőzés (akár bérfőzetés, akár magánfőzés keretében készül) 50 liter 86 térfogat százalékos párlatmennyiségig adómentes. E mennyiség elérése esetén a szeszfőzdében nyilatkozni kell a korábbi főzetésről, míg magánfőzés esetén e mennyiség elérésekor a vámhatóság felé bejelentéssel kell élni. Ha ennek ellenére mégis törvénysértést követ el valaki, és a pálinka származását nem tudja igazolni hitelt érdemlő módon, akkor a pálinkát a pénzügyőrök lefoglalják és elkobozzák, valamint jövedéki bírságot is fizetnie kell. Ennek mértéke magánszemély esetében minimum 30 ezer, társas vállalkozás esetében minimum 150 ezer forint. 
 

Forrás: www.pecsiujsag.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum