Sikeres volt az idei Farmer Expo

2013. 08. 21., szerda

Az elmúlt öt év legsikeresebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásárát rendezték meg az idén Debrecenben - közölte Vaszkó László kedden, a Farmer Expo zárását követően az MTI-vel.

Mind a kiállítókat, mind a látogatókat tekintve rekordot döntött az idén a vásár: a 17 ezer négyzetméteren bemutatkozó mintegy 300 kiállító termékeit csaknem 30 ezren tekintették meg négy nap alatt - tette hozzá a kiállítást szervező V-Trade Kft. ügyvezetője.
 
Vaszkó László szerint a fokozott érdeklődés is jelzi, hogy pozitív elmozdulások tapasztalhatóak az agrárágazatban. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával rendezett sertés szakmai konferenciákon több, mint 300 szakember vett részt és vitatta meg a kormány sertésstratégiával kapcsolatos elképzeléseit.
 
Horváth István, sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos a debreceni Farmer Expón jelentette be, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium 110 millió forinttal támogatja a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét (MOE). Elmondta, hogy a Magyarországon tenyésztett három mangalicafajta génmegőrzésében komoly lehetőségek rejlenek: fajtánként 15-15 ezer, összesen 45 ezer koca tenyésztésére lehetne igénybe venni európai uniós támogatást, de jelenleg összesen csupán 10 ezer mangalica koca van az országban. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes alelnöke szerint a támogatást termékfejlesztésre, minőségbiztosításra, a fajta megismertetésére, a genetikai háttér szélesítésére használhatják a gazdák.
 
A Piaci lehetőségek és piaci környezet a magyarországi sertéstenyésztés előtt című konferencián egyebek mellett arról cseréltek véleményt a szakemberek, milyen piaci körülmények között lehet a jelenleg 140-150 ezer kocán alapuló 3 milliós sertésszámot 2020-ig megduplázni.  
 
A Farmer Expo zárónapján egyebek mellett juh, kecske, szarvasmarha, sertés és ló fajtabemutatókat, illetve tenyészállat szemléket tartottak. A talajművelési bemutatókon több mint 600-an vettek részt - mondta el az MTI-nek Vaszkó László.
 
Forrás: www.vg.hu; www.mti.hu
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum