Prémiumpálinka: Csak a minőséggel lehet célt elérni

2013. 09. 12., csütörtök

A Szicsek Pálinkafőzde az ország egyik legrégebbi pálinkafőző üzeme. Az elmúlt évtizedekben ez a családi cég a térség egyik legjelentősebb vállalkozásává nőtte ki magát. A cégtulajdonos, Szicsek János szerint a Tiszaföldváron felépített üzem egy hosszú küzdelem végeredménye

Egy vállalkozót leginkább az minősít, mennyi elvetélt tervet szőtt életében. Legalábbis a Szicsek Pálinkafőzde ügyvezetője így gondolja. Szicsek János harminc esztendővel ezelőtt határozta el, hogy régi üzeme mellett egyszer egy bemutatócentrumot épít fel és egy teljesen új, korszerű gyártósoron főzi majd minőségi pálinkáit. Legnagyobb vágya mára valósult meg, a centrum már fogadja a látogatókat, a látványra is impozáns főzdében pedig heteken belül elkezdődik a munka. 

A határozott elképzelésekkel rendelkező sikeres ügyvezető apja nyomdokaiba lépve 1982 óta foglalkozik pálinkafőzéssel, az első hat évet egy szövetkezet nagy pálinkafőzdéjében töltötte, később ezt az üzemet vásárolta meg. A Tiszaföldvár külterületi részén, Homokon működő Szicsek Pálinkafőzde jelenleg évente több mint ezer tonna gyümölcsöt vásárol és dolgoz fel, majd értékesíti azokat sajátos módszerrel.

 

– Magyarországon először építettük ki az egész országot lefedő üzletkötő-hálózatunkat. Országosan 11 terítőjáratos képviselőnk látja el azt az 1600 értékesítési pontot (éttermek, szállodák stb.), melyek pálinkáinkat hűségesen, nagy elégedettséggel forgalmazzák a fogyasztók felé. Mi a vidékre, az ottani vendéglátókra koncentrálunk – árulja el Szicsek János, hozzátéve, hogy 2003-ban megalapították a Magyar Pálinka Házát, mely az egyik legfontosabb érték a cég életében.

– 1995 után aki Magyarországon el akart adni, annak erre a legnagyobb esélye a kereskedelmi hálózattal rendelkező üzletláncokon keresztül volt. Ezek az üzletláncok viszont nem tudták forgalmazni az egyre sokasodó pálinkafőzdék termékeit. A Magyar Pálinka Háza ma csaknem 60 pálinkafőzde termékeit tartja polcon, ezzel biztosítva lehetőséget a kisebb főzdék piacra jutására is. Az üzleteket ma már megtalálhatjuk Szolnok mellett Szegeden, Kecskeméten és Gyulán is, de feltett szándékunk, hogy még több nagyvárosban nyithassunk boltot – fűzi hozzá Szicsek János. Szerinte azonban még ez is kevés a további fejlődéshez, ezért vált egyre fontosabbá a cég életében az export. A Szicsek-termékekkel Kanadában, Németországban, Belgiumban, Szlovákiában, Írországban, Ausztriában, Angliában, Romániában és Oroszországban is lehet találkozni.

A cég filozófiája szerint mind a hazai, mind a külföldi piacon való helytállást nem lehetne másként elérni, mint állandó, megbízható minőségű termékekkel, megfelelő ár-érték aránnyal, megbízhatósággal.

– A legjobbak közé szeretnék tartozni e szakmában. Legjobb úgysem lehetek, hiszen még én is el tudom rontani a pálinkát. Lényeg, hogy ezt beismerjem, a nem megfelelő minőségű alkoholt pedig ne engedjem ki a piacra. Célom, hogy komoly csalódás soha ne érje a fogyasztóinkat – árulja el a cégvezető. A minőségre eleddig nem is volt panasz. A Szicsek-pálinkák folyamatosan helytállnak a különböző megmérettetéseken: 11 Champion-díj, 59 aranyérem, 89 ezüstérem, 64 bronzérem tulajdonosa a főzde. 2008-ban Ágyas Körte pálinkája az „Év Pálinkája” kitüntetést kapta, a vállalkozás 2009-ben az „Év Kereskedelmi Pálinkafőzdéje”, 2003-ban és 2011-ben pedig „Az Év Vállalkozása Jász-Nagykun-Szolnok Megyében” címeket nyerte el.

A pálinka az üzemben hagyományos technológiával, kisüsti eljárással, szigorú szakmai precizitással készül. A termesztett és vadon termő gyümölcsök széles skálájának feldolgozása és a sokféle kiszerelés lehetőséget ad arra, hogy a pálinkaszerető közönség a homoki főzde termékei között felfedezze kedvenc ízeit, jelenleg 80-féle termék kapható a piacon. A termékpaletta azonban folyamatosan bővül, újabb és újabb pálinkával elégíti ki a főzde a különlegességekre vágyó fogyasztók igényeit.

Szerző: Joó Zsuzsa

Forrás: www.vg.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum