Szatmár-Beregi Szilvanapok Tarpán

2013. 09. 24., kedd

Tarpán ezúttal is megtartják a tájegység jellegzetes gyümölcséből készülő szeszpárlatok versenyét, a házi pálinkák viadalát, és híres szilvás ételeket is kóstolásra kínálnak az érdeklődőknek.

Váradi György, a világhírű szatmári szilvapálinkát főző Tarpa Manufaktúra Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: három kategóriában rendezik meg a párlatok vetélkedőjét, a szilva mellett az almából és az egyéb gyümölcsökből készített házi pálinkák külön-külön mérik össze szeszfokukat, aromájukat és küllemüket is, mely utóbbi a színüket jelenti.

A cégvezető megjegyezte, hogy azért beszélnek párlatok viadaláról, mert hivatalosan csak az üzemek használhatják a pálinka megnevezést, a házaknál főzötteket vagy a bérfőzdékben készülteket nem illeti meg a hungarikumnak számító név.

Az idei tarpai viadalra várhatóan csaknem száz, háznál vagy bérfőzdében készült szeszpárlatot neveznek a versenyzők. A speciális módon ízesített és színesített italokat a zsűri szeptember 27-én minősíti, és másnap hirdetik ki a három kategória helyezettjeinek névsorát.

A pálinkákat az eredményhirdetés napján bárki megkóstolhatja a pálinkaudvarban, a tarpai művelődési ház kertjében. Valamennyi szatmár-beregi üzem „felvonultatja” híres termékét, köztük a helyi manufaktúra is, amely a világpiacon keresett különlegességeivel lepi meg az ínyenceket.

A programban szilvalekvárfőzés is szerepel, amely éppen szeptemberben került fel a szellemi kulturális örökség listájára. A szilva aszalását is nyomon követhetik az érdeklődők, és megkóstolhatják a szilvából készült levest, akárcsak a sokféle szilvás süteményt a derelyétől a mocskos tésztáig. A kemencés kenyérsütés folyamataiba is betekinthetnek a résztvevők, valamint megszemlélhetik a 2005-ben alakult Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend felvonulását, s újabb tagjának lovaggá ütését is.

Kézművesek, népi mesterek szintén bemutatót tartanak a tarpai szilvanapon, és kiállítják a tájegység agrártermékeit, amelyből vásárt rendeznek. Mindemellett egész napos kulturális program várja az érdeklődőket, akik részt vehetnek a záró esti zenés mulatságon is.

Forrás: www.mno.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum