A pálinka benne lehet a hosszú élet receptkönyvében

2013. 10. 08., kedd

Laposi kertek. Nagyon régi, hatalmas gyümölcsöskert Mezőberény és a Kettős-Körös között. „Az emlékezett által megőrzött történet szerint a rettentően messze múltban Mezőberény mellett tanyázott egy óriás, úgy hívták, hogy Lapos. Olyan hatalmas volt, ha felállt elárnyékolta szinte az egész települést. Csak játszott az emberekkel, bántotta őket. Aki szembe mert szállni vele, azt vagy elpöckölte, vagy a kisujja körmével agyonnyomta.

Átkozottul lusta fajzat volt! Egész nap heverészett, szundikált vagy evett. Makkokat rágcsált, fenyőtobozokat ropogtatott, gesztenyét ízlelgetett. A hatalmas terület, ahol a fekvőhelye volt, egyre mélyebbre süllyedt. Torkossága miatt fekve érte a halál: egy húsosra nőtt toboz akadt a torkán, amikor éppen egy férfin kacagott, hogy az miként leli halálát az ujja alatt. Mikor meghalt, róla nevezték el ezt a területet, testéből nagyon jó humusz lett, a termékeny földön ma is kertek vannak. Az elköpködött magocskák kikeltek, így dús liget szegélyezi az egykori zsarnok nyughelyét." (Idézet Igari Szűcs Mónika 2004. évi irodalmi pályázatából.)

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
Ebbe az edénybe már a kétszer párolt végtermék gyűlik - mutatja Machlik András(Galéria)

- Itt, a környéken egyformán felparcellázva 1200 négyzetméteres gyümölcsös kertek vannak – mutatott körbe az Almáskerti Pálinkaműhely udvarán Machlik András, a főzde egyik tulajdonosa. – Fantasztikus látványt nyújt a magasból.

- Mikor látta felülről ezt a tájat? Repülővel szállt fölé?

- Nem, akkor néztünk szét, amikor építettük a pálinkafőzdét. Fenn dolgoztunk a tetőn és csodálatos kép tárult elénk. Akármerre néztünk, mindenfelé gyümölcsfát láttunk. Önmagában is gyönyörű látványt nyújtott, de bennünk fokozta a látvány hatását az a tudat, hogy ez mind kiváló pálinka-alapanyag is egyúttal.

- Milyen alapanyagokat láttak?

- Szinte minden gyümölcsöt, amiből finom pálinkát lehet csinálni. Almát, birsalmát, barackot, cseresznyét, szőlőt, meggyet, szilvát, diót. Biztosan hagytam is ki a felsorolásból, de ezek hatalmas mennyiségben teremnek itt.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
Félúton a megvalósulás felé. Az Almáskerti Pálinkaműhely teraszán egyelőre cefrés hordók sorakoznak, de amikor minden a helyére kerül, kellemes pihenőhely fogadja majd az érkezőket (Galéria)

- Hány kert lehet errefelé?

- Ki lehet számolni, hiszen a terület 240 hektár, tehát ez körülbelül kétezer kertet jelent. Jól látszottak az egymásra merőleges utak is.

- Akkor szinte minden mezőberényi családnak lehet itt kertje.

- Nem csak mezőberényiek, a környék szinte minden településéről járnak ki emberek, családok ide. Békéscsabáról, Kamutról, Békésről, Gyomaendrődről, meg még ki tudja, honnan.

- Mikor építették a pálinkafőzdét?

- Még most is építjük, tavaly kezdtünk hozzá.

- Önök Békéscsabán élnek. Miért pont ide képzelték el?

- Azért, amit az előbb is mondtam. A rengeteg gyümölcs miatt, ami ezen a tájon megterem.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
A rézüstök egy szeged környéki főzdéből kerültek ide, a kályhát maguk építették(Galéria)

- Mikor kezdték el a főzést?

- Tavaly, miután elkészült az épület, azonnal hozzáláttunk.

- A jelen állapotok azt mutatják, hogy az építkezés még most is javában zajlik, miközben a főzés is gőzerővel halad. A környékbeliek hozták az alapanyagokat?

- Zömében igen, de hoztak messzebbről is. Azt mindenesetre hamar felismerték, hogy az a legegyszerűbb, ha itt, a kertjük szomszédságában főzetik ki a pálinkáikat.

- Ez ésszerűnek tűnik, hiszen nem kell sokat utaztatni a cefrét. De hogyan szerezték meg a bizalmat? Mert a pálinkafőzetők szeretik az általuk már ismert helyen elkészítetni a pálinkájukat.

- Kezdtük a főzőtechnika beszerzésével. Tökéletes, kipróbált berendezést vásároltunk, egy Szeged melletti pálinkafőzde eszközeit telepítettük ide. Hagyományos kisüsti technológiát alkalmazunk, kétszeres lepárlással készítjük a pálinkát. Szolgáltatásaink között csupa olyan ajánlat szerepel, amellyel garantáljuk, hogy személyre szabottan, minőségi pálinkát főzünk.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
A kiváló szilva cefre lassan megérett a főzésre (Galéria)

- Hogyan tudják ezt megoldani?

- Úgy, hogy mindenkinek a saját cefréjéből főzünk. A kertekben összegyűjtött cefrékért elmegyünk, és beszállítjuk ide a telepre. Hordót is biztosítunk ügyfeleinknek, és kizárólag minőségi alapanyagból dolgozunk.

- Ez mit jelent?

- Azt, hogy amelyik cefre nem megfelelő, azt nem főzzük ki.

- Volt már erre példa?

- Igen, volt, mert olyan cefrét hozott az ember, hogy nem vállaltuk el a kifőzését, hiába mondta, hogy neki jó lesz az is, ami kifő az anyagából.

- És az ár?

- Az árpolitika is természetesen része a stratégiánknak, olcsóbbak vagyunk másoknál.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
A pálinkaműhely cefregyűjtő hordókat is ad megrendelőinek (Galéria)

- Korábban főzött már pálinkát?

- Nem, de nagyon sokat tanultam, olvastam és gyakoroltam kiváló szakemberekkel együtt. Biztos vagyok a tudásomban, amit persze folyamatosan bővítek, és ami a gyakorlattal folyamatosan bővül is. De a legfontosabb a tisztesség. Nem egy év alatt akarunk meggazdagodni, nagyon hosszú távra tervezünk. Én már látom magam előtt a főzdénket akkor, amikor olyan lesz, amilyennek elképzeltük.

- Milyennek képzelték el?

- Itt, az udvaron térburkolat lesz, a bejárat előtti fedett terasz pedig nem cefrés hordókkal lesz tele, hanem kényelmesen be lesz rendezve, asztallal, padokkal, virágokkal. A hordók tárolására fedett szín szolgál majd, miként a tüzelésre használt fa sem fólia alatt lesz tárolva. De most mindent egyszerre kell csinálnunk.

- Elég sok hordót látok itt az udvaron. Úgy tűnik elfogadták a gyümölcstermesztők az ajánlatukat. Jól látom?

- Szerencsére igen. Nagyon sok munkánk van, a főzde folyamatosan megy, hónapokra előre le van kötve a kapacitása.

Miközben beszélgetünk, egy Ford pick-up állt meg a nyitott kapu előtt. Idős bácsi szállt ki belőle. Machlik úr hangosan üdvözölte. Míg közelebb ért hozzánk, gyorsan elmesélte, hogy Jani bácsi 89 éves, hatalmas gyümölcsöse van itt a Laposi kertekben, ő a legidősebb ügyfelük.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
Jani bácsi 89 éves, a cég legöregebb és egyik legnagyobb megrendelője (Galéria)

- Bandikám! – szólt az öregúr. – Mikor főződ az első adagot?

- Már az következik – válaszolta Machlik András – menjen be Jani bácsi, beszéljék meg édesapámmal. - Mert a pálinkafőzde építéséből és a üzemeltetéséből a családtagok is kiveszik részüket.

- Jani bácsi! – fordultam az öreg úr felé - milyen pálinkát főzet?

- Van nekem almám, szilvám, körtém, barackom és meggyem is. Mindegyikből főzetek.

- Mióta van itt kertje?

- Már vagy ötven éve, van két hektár gyümölcsösöm.

- Kikkel művelteti a gyümölcsöst?

- Napszámosokkal. Én már nem bírok annyit dolgozni.

- Mezőberényben lakik?

- Nem, én Kamutról járok ide.

- Minden nap?

- Minden nap kijövök, meg hazamegyek – azzal besétált a házba, megbeszélni a főzés pontos menetrendjét.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
Most van a szezonja a birsalmának (Galéria)

- Különös figura – nézett utána Machlik András. – Kész csoda, hogy ebben a korban még dzsipet vezet. Egyébként szellemileg teljesen friss.

- A legjobb cégére a pálinkának, mert úgy tűnik, benne van a hosszú élet receptkönyvében. Egyébként egész évben nyitva tartanak?

- Igen, mi mindig nyitva vagyunk. Hiszen a gyümölcsök nem egyszerre érnek, és az a legjobb, ha a gyümölcs leszedéséhez minél közelebb esik a pálinka kifőzése.

- Mikor kezdődik a szezon?

- A legelső gyümölcsök a faeprek, a málna, a földieper. Aztán a cseresznye, a meggy, nyáron a sárgadinnye, őszibarack, szilva és aztán ősszel-télen a hagyományos pálinkagyümölcsök jönnek.

- Rövid életük során mindenből főztek már pálinkát?

- Igen. Egyébként is folyamatosan kísérletezek, figyelem a folyamatokat, szerzem a tapasztalatokat. Nagyon izgalmas, nagyon érdekes, nagyon különleges munka. Nagy öröm a végén, amikor jól sikerül a pálinka.

- És jól sikerül?

- Igen, egyre többen mondják! Benne van minden, aminek benne kell lennie, és nincs benne semmi, ami nem odavaló. Kétszer párolt, kisüsti pálinka! Ezt készítjük a legnagyobb odafigyeléssel és alázattal. Egyformán tiszteljük a megrendelőt, a gyümölcsöt és a pálinkát is.

Pálinka, Machlik András, megyejárás, Mezőberény, 20131007
A jó pálinka illata elárulja gyümölcsét. Orrpróbát tartanak: Machlik apuka (b), a szerző (k) és Machlik András (j) (Galéria)

Miközben tisztelik ügyfeleiket, a gyümölcsöt és a pálinkát, aközben azok, akik a laposi kertekben termő vörös szilvából főzetik pálinkájukat, jó, ha tudják, ők hungarikumot isznak. Ugyanis az eredetvédelem alatt álló békési szilvapálinka bejegyzett területei közé tartozik a Laposi kert is. Ha a lefőzendő szilvapálinka legalább 50%-a vörös szilvából fő – a többi mondjuk besztercei, vagy ahogyan berényiesen mondják besztencei - kisüsti technológia szerint, akkor az a nedű jogosult a hungarikum névre. Nem is rossz lehetőség ez egy alig több mint egyesztendős pálinkafőzdének, az Almáskerti Pálinkaműhelynek.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum