Nem biztos, hogy jó ötlet a házibarkács pálinkafőző

2013. 10. 11., péntek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a Dél-Alföldön több alkalommal is lefoglaltak tiltott pálinkafőző készülékeket, miközben lakóingatlanokat ellenőriztek. A házibarkács pálinkafőzőkből gyanús minőségű szesz csordogál.

100 liter nem volt elég

Az ellenőrzések alkalmával kiderült, hogy a pálinkafőzőknek vagy a mérete haladta meg a – jogszabályban meghatározott maximum – 100 litert, vagy a berendezés készítője nem rendelkezett az előállításhoz szükséges vámhatósági engedéllyel, annak ellenére, hogy eddig a dél-alföldi régióban 44 esetben adtak ki engedélyt desztillálóberendezés előállítására és 55 esetben annak forgalmazására az illetékes vám- és pénzügyőri igazgatóságok - közölte a Privátbankárral a NAV.

Az ellenőrzések megállapították azt is, hogy a lefoglalt berendezések mind minőségi, mind pedig biztonságtechnikai szempontból is kifogásolhatóak, ezért az ilyen berendezésekkel előállított alkoholtermékek minősége is megkérdőjelezhető.

Csak a Dél-Alföldön negyedmillió liter

A pénzügyőrök minden esetben lefoglalták a tiltott pálinkafőző berendezéseket, az ezekkel előállított alkoholtermékekkel együtt. Így 2013-ban a Dél-Alföldön több mint 240 ezer liter 50 térfogatszázalékos alkoholterméknek megfelelő mennyiségű jogosulatlanul előállított, vagy birtokolt, adózás alól elvont alkoholtartalmú terméket foglaltak le különböző ellenőrzések során.

A jövedéki eljárás bevezetése mellett a pénzügyőrök feljelentést tettek a NAV illetékes pénzügyi nyomozóinál jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény elkövetése miatt, illetve amennyiben a lefoglalt alkoholtermék mennyisége indokolta, úgy költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt is.

Milliókra is rúghat a bírság

Jövedéki eljárásban a desztillálóberendezés jogosulatlan előállítása vagy birtoklása miatt kiszabható bírság összege első alkalommal 20 ezer forinttól 200 ezer forintig terjed, míg az adózás alól elvont alkoholtermék előállítása, birtoklása a mennyiség függvényében több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű bírságot is vonhat maga után.

Az adózatlan jövedéki termékek kiskereskedelmi egységben történő jogosulatlan forgalmazása esetén az üzlethelyiség 12 napra be is zárható - írja az adóhatóság.

Forrás: www.privatbankar.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum