Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!

2013. 10. 22., kedd

Az őszi esték egyre hűvösebbek és hosszabbak. Az esős, szeles időszakban dolgunk végeztével, hazatérve, jóleső érzés belépni meleg otthonunkba. Egy csésze forralt bor mindenkit átmelegít. Étvágygerjesztőnek vacsora előtt egy korty pálinka vagy étkezés után egy pohár jófajta, házi bor lélekmelengető lehet.

Milyen jó, hogy mindezeket kis szorgalommal akár saját magunk is könnyedén elkészíthetjük! Ismét lehet házilag pálinkát főzni, no persze meghatározott mennyiségben. Valljuk be, nem is olyan kevés az a törvényben maximalizált 50 liter háztartásonként!

A kulturált pálinkafogyasztás felé tendál az ország, szerencsére. Megfigyelhető, hogy egyre nehezebb a rossz minőségű szeszesitalokat értékesíteni, keressük a minőségi, valódi gyümölcsökből, jó minőségű alapanyagokból készült párlatokat. A jó pálinka igazi társasági ital. Kellemes légkörben, barátokkal vagy rokonokkal fogyasztva az igazi, de összehozza az ismeretleneket is, hiszen a pertu elképzelhetetlen nélküle!

Mi lehet annál jobb, mint amit magunk állítunk elő? A kertünkben megtermett gyümölcsöket elsősorban frissen fogyasztjuk, de idővel olyan nagy mennyiségű gyümölcs terem, melyet fel kell dolgoznunk, hiszen minden darabja értékes. A fagyasztott szeder, málna, eper, ribiszke, meggy például gyümölcslevesekbe kiváló! Sok termésből főzhetünk szörpöt, ha nincs időnk, szóljunk a nagyinak, biztosan örömmel veszi, ha unokái nem ételfestékkel és mesterséges aromákkal ízesített italokat fogyasztanak. A befőtteket sem túl nehéz elkészíteni, és milyen jó, amikor tele van az éléskamránk a sok finomsággal! A házi lekvár a gyerekek kedvence és számos sütemény hozzávalója.

A férfiaknál senki sem tudja jobban, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is! A kertünkben megtermett, máshová fel nem használt körtéből, szilvából, sárgabarackból igazi hungarikum készülhet. Párlat készíthető még cseresznyéből, szederből, áfonyából, almából, málnából, de vegyes gyümölcsökből is. A vad gyümölcsök közül kiemelnénk a borókát, csipkebogyót, a bodzát, a vadalmát és a vadkörtét, melyek mindegyike alkalmas pálinkafőzésre.

Ne késlekedjünk hát, ültessünk gyümölcsfákat, szőlőket, bogyósgyümölcsűeket! Amennyiben biogazdálkodásban gondolkodunk, telepítsünk régi, magyar rezisztens gyümölcsfákat, melyek napjainkban ismét középpontba kerülnek. A Batul, a Húsvéti rozmaring, a Fahéj alma, a Sándor cár alma vagy a Pogácsa alma ismét reneszánszát éli. A körték közül említésre méltó például az Ávranchesi jó Lújza vagy a Nemes krasszán. A szőlők között is szép számmal találhatunk rezisztens, betegségekkel szemben ellenálló fajtákat, mint például a Moldova, a Bianca, Pölöskei muskotály vagy a Teréz.

Nem baj, ha nem értünk hozzá, hiszen az Örökzöld Kertészetben szakértő kertészektől kérdezhetünk. Teljes körű, ingyenes szaktanácsadással és a régi legnagyobb dísznövény, illetve gyümölcstermő növény választékával várják a kertészkedés iránt érdeklődőket. Az Örökzöld Kertészet Díszfaiskolájában 15 hektáron termelnek örökzöld és lombos díszfákat, díszcserjéket. Minden, ami az ültetéshez szükséges a szárított-porított szarvasmarhatrágyától kezdve a virágföldön át a fatörzsvédő rácsig beszerezhető az Örökzöld Kertészetben, Szombathelyen a Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél valamint Sopronban a Győri út 52. szám alatt. Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Forrás: www.nyugat.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum