Hathatós segítség sikeres pálinkafőzéshez

2013. 11. 20., szerda

A kereskedelmi pálinkafőzdék hosszú ideje kiváló minőségű pálinkát állítanak elő – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a köztévében, aki szerint már a bérfőzéssel és a házi elkészítéssel előállított pálinkák minősége is felzárkózik a boltokban vásárolható párlatokéhoz.

Nemzeti italunk utoljára azért került előtérbe, mert a Hír TV fogyasztóvédelmi műsorában nemrégiben sugárzott pálinkateszt alapján kiderült, hogy a nagy hazai gyártó, illetve kereskedő cégek által piacra dobott és a boltokban megvásárolt hat különböző termékből kettő minősége súlyos aggályokat vet fel. Az egyikben a megengedettnél több volt a metanoltartalom, a másikban viszont olyan kevés, hogy okkal kelt gyanút a szakemberekben, azt nem kizárólag gyümölcsből készítették, hanem krumpli- vagy kukoricaszesszel pancsolták, ami a pálinkapiacot jól ismerők szerint egyáltalán nem idegen gyakorlat Magyarországon.

A pálinkaminták elemzését a fővárosban található Wessling laboratórium végezte el, s a sajtóban ismertetett eredményeik több szervezet rosszallását váltotta ki. A Hír TV-t és a Magyar Nemzetet is számon kérte például az Agrármarketing Centrum egyik magáról megfeledkezett igazgatója, de az élelmiszer-biztonsági hatóság laborja is utánaeredt a termékeknek, s mindent rendben talált. A lap eddigi információi szerint azonban a pancsolás gyanújába keveredett cég termékét például nem ellenőrizte. Ha bebizonyosodna a csalás, akkor ez a fogyasztókkal szemben olyan súlyos jogszabálysértést jelentene, hogy az üzemet be lehetne zárni.

Mivel tehát a Wessling és a hatósági labor más-más eredményre jutott, s a minisztérium a saját hatóságának hisz, a tisztviselők megkérdőjelezték a Wessling laboratórium mérési módszereit. A Magyar nemzet úgy tudja, hogy azért, mert szerintük a Wessling nem minden szeszvizsgálati módszere akkreditált. Mindez azonban azért nem lényeges, mert a többihez hasonlóan e labor is kizárólag akkreditált, azaz hitelesített módszert használ a hivatalos vizsgálatokhoz.

Forrás: www.mno.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum