Pálinkaünnepet rendez Kecel

2013. 11. 25., hétfő

Programajánló - Az idén  november 29-30. között tartják a Keceli Pálinka Ünnepet, a pálinkák, párlatok immár hatodik alkalommal megrendezett versenyére az egész országból és határon túlról eddig 330 mintát neveztek - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

pálinka, pálinkás pohár

fotó: Napi Gazdaság

Jakab István, a Magosz elnöke, a rendezvény egyik védnöke közölte: ebben az évben a pálinkaünnep kibővül, a hazai kis főzdéken kívül felvidéki, erdélyi és vajdasági pálinkafőzők is elhozzák remekeiket. Egy ilyen verseny a minőségi pálinka előállításának megismertetése miatt fontos - emelte ki.

Téglás András, a T.G.-Virág Nevelési, Oktatási és Szociális Intézmény Fenntartó Nonprofit Kft. címzetes igazgatója, a rendezvény ötletgazdája elmondta: a hagyományok szerint a pálinkaünnepen a gyümölcsből, törkölyből, és a zöldségből készült pálinkák és párlatok szakmai versenye mellett már 15 éve borszépségversenyt is tartanak, erre a versenyre  több mint százan neveztek. A Keceli Pálinka Ünnep célja a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, emellett lehetőséget teremt a pálinkaszakma képviselőinek és a fogyasztóinak a szakmai tapasztalatcserére.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a keceli pálinkaünnepen a szakmai zsűri új minősítési rendszerrel, külön-külön bírálja el a benevezett párlatokat. A képzett szakmai bírálók részvétele a verseny hitelességét emeli. Ismertetése szerint a 120 fős társadalmi zsűri november 29.-én, pénteken a szakmai bírálattól függetlenül 15-18 párlatot fog minősíteni, tagjaik egyebek között az oktatás, közigazgatás, sajtó képviselői lesznek. A versenyt bírálói tréning előzte meg, ahol egyebek között a fajtafelismerésről is számot adtak a képzett bírálók a verseny elnöksége előtt.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökének ismertetése szerint a tanács legutóbbi ülésén csütörtökön arról döntöttek, hogy az országos versenyt a nemzeti tanács fogja megrendezni, amihez a hasonló regionális versenyek jelentik az előminősítést.

Krizl Edit, a pálinkaverseny szakmai elnöke elmondta, hogy a pálinkák megfelelő minősítéséhez mindegyiket meg kell kóstolni, de nem szabad lenyelni. Egy bírálóra naponta 40-60 minta minősítése jut, az országos bírálati rendszer szerint értékelnek, ezüst, illetve arany minősítéseket adnak. A Dél-alföldi régiós versenyen kereskedelmi főzde, bérfőzető és magánfőzető is részt vehet, azaz a pálinkafőzés teljes szegmense - fűzte hozzá.

A kétnapos rendezvényen bemutatják a keceli tanszeszfőzdét, emellett folyamatos pálinkafőzés, érzékszervi bírálat, és szakmai konzultációk várják az érdeklődőket.

A pálinkaünnepre a héten még várják a pálinkák és párlatok nevezését.

Forrás: www.boraszportal.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum