Pancsolták a cefrét, sokan megbuktak

2013. 11. 25., hétfő

Jövedéki ellenőrzés során cukrozott szilvacefrét, erjedésben lévő szeszes folyadékot, kiszerelt bort, valamint illegális pálinkafőző berendezést találtak egy mezőberényi ingatlanon, illetve egy bócsai telephelyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

A termelők folyamatos munkát adnak a vizsgálati laboroknak, de a pancsolók és borhamisítók szintén 
Fotó: Németh András Péter

 

Cukrozott szilvacefrét, hamis bort, erjedő folyadékot találtak a fináncok egy mezőberényi hátsó épületben. Ráadásul előkerült néhány, engedély nélküli, pálinkakészítéshez használatos berendezés és borászati adalékanyag, amelyeket a helyszíneken lefoglaltak. A két ügyben összesen 126 millió forintot meghaladó jövedéki bírság várható. A pénzügyőrök Mezőberényben, egy ingatlan hátsó épületében találtak rá az éppen működő, 140 literes pálinkafőző berendezésre. Előkerült 530 liter cukrozott szilvacefre, valamint 360 liter párlat is. Az ingatlan magyar tulajdonosa a megengedett 100 literesnél nagyobb berendezéssel főzött magának "házi pálinkát", azonban a vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett. A hatóság a mintegy 1 millió forint értékű illegális terméket és a berendezést lefoglalta, a tulajdonos ellen jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a várható jövedéki bírság összege 2,3 millió forint - írta a NAV.

Egy másik jövedéki ellenőrzés alkalmával egy bócsai telephelyen parkoló teherjármű rakteréből 1364 liter, 2 literes kiszerelésű fehér gyümölcsbor és 1536 liter, 2 literes kiszerelésű fehérbor került elő. Az ellenőrzést végzők egy földalatti tartályban 30 ezer liter, erjedésben lévő szeszes folyadékot, további hét tartályban összesen 15 ezer 520 liter szeszes folyadékot, valamint egy teljes palackozó gépsort, szivattyúkat és 50 kilogramm különböző borászati adalékanyagot találtak. Az ingatlan egyik épületében egy 200 ezer forint értékű lepárló berendezést, illetve mintegy 100 liter pálinkát találtak. A pénzügyőrök a mintegy 11 millió forint értékű illegális terméket és berendezéseket lefoglalták, a tulajdonos ellen költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A várhatóan jövedéki bírság összege meghaladja a 124 millió forintot - olvasható a közleményben.

Forrás: www.szabadfold.hu

Szerző: O. Horváth György


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum