Bemutatkozunk a világnak

2013. 12. 06., péntek

A Pálinka Nemzeti Tanács a pálinka-társadalom országos szakmai egyeztető fórumaként feladatának tekinti nemzeti kincsünk, a pálinka és törkölypálinka hírnevének megóvását és erősítését.

A közel hétszáz éves múlttal rendelkező ital előállítási módját és minőségét tekintve hosszú fejlődésen ment keresztül, azonban mindig része volt a magyarság életének. Ezt fogyasztották hétköznapokon és ünnepeken, ezt itták az emberek örömükben és bánatukban.
 
Nemzeti italunk elismerését jelzi, hogy a pálinka és a törkölypálinka megnevezés ma már földrajzi árujelzőként védelmet élvez az Európai Unión belül.
 
A megnevezés jogos használatának azonban vannak kritériumai: így pálinkának csak olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készítettek és a pálinkakészítés valamennyi művelete, a palackozást is beleértve Magyarországon történt. A törkölypálinka esetében a szőlőtörköly alapanyagának szintén Magyarországról kell származnia és ebben az esetben is a termék előállításának minden műveletét Magyarországon kell végezni. A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.
 
2012-ben az Országgyűlés elfogadta a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek nyomán 2013 márciusában a magyar élelmiszerek közül elsőként az eddig is hungarikumként számon tartott pálinka és törkölypálinka hivatalosan is hungarikum lett.
 
A hagyomány jövője 
 
Az utóbbi 10 évben a pálinka hihetetlen népszerűségre tett szert, különösen a fiatalok között. Ebben nem csak a hagyományok növekvő tisztelete játszott szerepet, hanem a pálinkák minőségének jelentős javulása. Sok új főzde nyílt, a meglévők többsége pedig korszerűsítette a technológiáját. Alapvetően megváltozott a szemlélet a pálinkák alapanyagával szemben. A korábbi „értékmentés” elvet átvette a „pálinkát csak a legjobb gyümölcs és törköly alapanyagból” gyakorlat.
 
A korszerűsített főzdék közül sokan, kiváló termékeik szélesebb körű népszerűsítése céljából látványfőzdét alakítottak ki, ahol a pálinkakedvelő érdeklődő látogatók közvetlenül végigkísérhetik a pálinkakészítés teljes folyamatát, ami a látványosságon túl erősíti a pálinka iránti bizalmat. 
 
Pálinkáink és törkölypálinkáink rendszeresen részt vesznek a hazai országos és regionális pálinkaversenyeken, valamint a legrangosabb nemzetközi párlatversenyeken, ahonnan egyre több elismeréssel térnek haza.
 
Mi, magyarok büszkék vagyunk nemzeti italunkra, és azt szeretnénk, hogy más nemzetek is megismerjék és fogyasszák ezt a – bármelyik világitallal bátran összehasonlítható – nemzeti kincsünket.
 
A Pálinka Nemzeti Tanács, amely feladatának tartja a pálinka és törkölypálinka marketingjét is, arra vállalkozott, hogy kezdeményezi a Magyarországra akkreditált külföldi diplomaták meghívását olyan pálinkafőzdékhez, amelyek adottságaiknál fogva képesek bemutatni a pálinka különleges értékeit, arra ösztönözve a látogatókat, hogy hazájukba visszatérve vigyék ennek a hungarikumnak a jó hírét és fogyasztásra ajánlják saját nemzetüknek. 
 
Az idei évben december 6-án, a Pálinka Napján a következő főzdék vesznek részt a programban:
 
Agárdi pálinkafőzde
2484 Agárd, Sreiner tanya
Tel: +36 (22) 579-164
agardi@agardi.hu 
Program kezdete: 10 óra
 
Zsindelyes Pálinkafőzde
4245 Érpatak, Zsindelyes tanya 1.
Tel:06-30-9030-646
zsindelyes@zsindelyes.hu 
Program kezdete: 11:30
(forrás: Élelmiszer Online )

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum