Tarol a körte: a legfinomabb pálinkák 2014-ben

2014. 01. 06., hétfő

Nem a mennyiség, a minőség és az íz a fontos. Az elmúlt 20-30 évben nagyot változott a pálinkakultúra – persze sokan mondják is: volt honnan. 2014 a körte éve lesz, a szakemberek össze is ültek, hogy előkészítsék és megválasszák az év körtepálinkáját.

Tarol a körte: a legfinomabb pálinkák 2014-ben

Hol vannak már azok a csodaszép 70-es 80-as évek, amikor egy jó kommersz pálinkának sokan úgy örültek, mint majom a farkának. Nem a minőség, a mennyiség számított, no meg hogy minden sarkon beszerezhető legyen. 

Szerencsére nagyot változott a világ a pálinkafőzés területén. 

És nem csak a főzés, a kereskedelmi és a marketing-részlegen is. Létrejöttek a pálinkafesztiválok, a kultúra része lett a gyümölcspárlat. A fogyasztók is átalakultak, tudatos fogyasztóvá váltak. 

A három évvel ezelőtt indult a kezdeményezés, miszerint gyümölcsök szerint tematizálják a Budapesti Pálinkafesztivált. Azóta minden évben kiemelnek egy fajtát, ami köré pálinkakultúrát építenek. Eddig a szilva, a barack és a meggy volt terítéken.

A sorozat 2014-ben is folytatódik. A szakemberek úgy döntöttek, hogy jövőre a körte éve lesz. A főzőmesterek így már gőzerővel azon dolgoznak, hogy 2014-ben a legjobb, legízesebb, legérdekesebb nedűt varázsolják a poharakba. 

A friss kezdeményezésre több mint egy tucat hazai pálinkafőzde jelentkezett legjobb körtepárlatával. Ezeket házasítják, és így születik majd meg a fesztiválra a díszüveges párlatkülönlegesség. A pálinkafőzdék által beküldött prémium mintákat a hazai pálinkaházak szakemberei együtt zsűrizték. 

A zsűri vakkóstolás során választotta ki a legjobb tételeket. A bírák maguk a pálinkafőző-mesterek voltak: Hornung József, a Nobilis Pálinkaháztól, Vasas Beáta a Schiszler Pálinkaháztól, Berkes Géza a Harmatrázó Pálinkaháztól, Békési Erika a Békési Pálinkamanufaktúrától és Márton András a Rézangyaltól

A napokban rendezett bírálaton a szakemberek figyelembe vették az illatkaraktert, az illattisztaságot, az ízkaraktert, az íztisztaságot és harmóniát.

A vakkóstolást a Rézangyal főkóstolója, Borbáth Gabriella felügyelte. A szakemberek hét főzde körtepálinkáját, köztük vilmos, kiffer körte párlatokat választottak ki, így az év pálinkájába végül az aranyérmesnek minősített Gusto, valamint Nobilis, Márton és lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler, Harmatrázó körtepálinkák kerültek.

A különleges párlatot a karácsonyi vacsorához még nem lehetett felszolgálni, ki kellett várnunk a 2014-es esztendőt. Az új ízek a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütálnak, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb körtepálinkáinak blendjét.

Forrás: www.men.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum