A pálinkafőzés csodája

2014. 02. 17., hétfő

Szerda este a Móricz Zsigmond Művelődési Ház nagytermében gyakorlatilag rekord létszámú érdeklődősereg előtt került sor a Parasztegyetem sorozatának idei első részére, mely a házi pálinkafőzés folyamatának és fortélyainak ismertetéséről szólt.

Illetve, ahogy azt Komoróczi Lajos agrármérnök, a Pálinka kiskáté szerkesztője rögtön bevezetésképpen elmondta: a pálinkafőzésnek személyre szabott titkai vannak, vagyis a helyet foglalók közül nagy valószínűséggel mindenki a legjobb módszert ismeri és alkalmazza.

Tulajdonképpen a házi pálinkafőzés fortélyai már ott kezdődnek - hangzott el -, hogy egyáltalán miért is főznek házilag pálinkát az emberek, s maga a művelet - mint akár egyes népszerű sportágak esetében - olyan (népszerű), hogy mindenki ért hozzá. Természetesen a pálinkafőzésnek is megvan a jogi háttere, s ennek kapcsán nem csupán a 2010-es, a köztudatba leginkább bele ívódott pálinkafőzési törvényre kell gondolni, de a 2008-as "pálinka-törvényre" is, mely pontosan meghatározza, milyen égetett szeszt is nevezhetünk egyáltalán pálinkának. Ami szigorúan kikötött: a (vég)termék nem ízesíthető, alkohol hozzá már nem adható, no és az alap, hogy száz százalékban gyümölcsből kell, hogy készüljön. Vizezéssel már csak a hibát lehet palástolni, onnantól kezdve azonban már nincs miről beszélni...
A gyümölcsök esetében szigorú kritérium, hogy termőhelye Magyarország legyen, sőt ezen földrajzi egység (ami nem teljesen esik egybe az államhatárokkal) éghajlati viszonyai között legyen nemesített. A készítés eljárása is igazán magyaros természetesen, az pedig a több száz esztendős magyar főzési hagyomány alapján kialakult és elterjedt kisüsti pálinkafőzés módszere.
S még mindig a gyümölcsnél maradva, azt is illik tudomásul venni, hogy nem minden fajtából érdemes pálinkát készíteni, hiszen őseink nagyon jól meghatározták a maguk bölcsességével: minden csak arra használható, amire való, és nem csupán a pálinkakészítés létezik kizárólagosan.
Tovább haladva elméleti síkon: a pálinka minőségét a cefre lefőzés előtti állapota határozza meg 90 százalékban és téves az a szemlélet, mely szerint kizárólag a főzésen múlik ezen alkoholfajta minősége.
Persze a folyamat sok más lényeges összetevője mellett - ismét csak lépve egyet - az sem mindegy például, milyen a cefrés hordó - nevezzük így - minősége. Ahogy azt az előadó külön megfogalmazta, ha egy háziasszony húslevesénél felettébb értékmérőnek vesszük, milyen edényeinek tisztasága, akkor a férfiember se legyen rest pálinkafőzés alkalmával a használati eszközeit tisztán tartani, így példának okáért a hordót kívül belül alaposan megtisztítani...
Tehát összességében, a pálinkafőzésnek nem kevés szegmense létezik, melyeket mind-mind jól kell csinálni ahhoz, hogy végül maga a gazda elégedett lehessen, terméke megkóstolóinak elismerő véleményeit pedig bezsebelhesse.
Ahogy tették azt az előadás után sorra kerülő kóstoló alkalmával több tucatnyian...

P.L.

Forrás: www.kanizsaujsag.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum