Így versenyezhetnek a pálinkák

2014. 02. 21., péntek

A vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozná, hogy a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum kiemelt jelentőségére tekinettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhet.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint más pálinkaverseny nem rendezhető országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel.

A versenyre szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy pedig - jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes - kereskedő nevezhet be terméket.

A Pálinka Nemzeti Terméktanács a bírálat időpontja előtt legalább három hónappal a honlapján teszi közzé a versenykiírást. Ebben - egyebek mellett - szerepelniük kell a bírálati kategóriáknak, az analitikai vizsgálati paramétereknek, a pálinkabíráló bizottság felépítésének, az érzékszervi bírálat menetének és módjának, a pontozásos értékelési rendszer szempontjainak, a bírálati ponthatároknak, a verseny rendezője által odaítélendő díjaknak, továbbá az utólagos ellenőrzések módjának.

A verseny során kapott díjak csak abból a pálinka tételből, illetve tartályból származó palackozott terméken tüntethetők fel, amelyből a díjazott minta származik.

Az analitikai vizsgálatot a rendező által kiválasztott laboratórium, míg az érzékszervi bírálatot bíráló bizottság végzi.

Forrás: www.inforadio.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum