Biztonságos a magyar pálinka

2014. 03. 04., kedd

Kifejezetten a nyilvánosságnak szólt Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettesének a meghívása február 28-án, pénteken a hatóság Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára. A helyszínen a szakember összegezte az elmúlt év pálinkavizsgálatainak eredményét, amelynek legfőbb üzenete: a magyar pálinka nem csak finom, hanem biztonságos is. Nagygyörgy László, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere a független laboratóriumi vizsgálati tapasztalatokról tartott beszámolója után ez alkalommal a jelenlévők betekinthettek a kulisszák mögé is.

„A mai összejövetel célja, hogy bepillantás adjunk a hatóság alkoholos italokkal foglalkozó részlegének munkájába, szeretnénk ugyanis, ha a nyilvánosság is meggyőződne róla, hogyan dolgozunk” – mondta Barátossy Gábor, a Nébih igazgatóhelyettese.

Kiderült, hogy az alkoholos, elsősorban borászati termékek hatósági ellenőrzése immár 130 éves múltra tekint vissza. 2013-ban az igazgatóság kibővítette a hatáskörét a pálinkavizsgálati termékekre is.

wess„A pálinka hungarikum, kiemelt fontosságú, ennek megfelelően korszerű laboratóriumban vizsgáljuk, ahol 27, kitűnő szakképzettségű ember dolgozik. Jártasságunkat nemzetközi körvizsgálatokon való rendszeres részvétellel igazoljuk” – mondta el Barátossy Gábor, hozzátéve, hogy a laboratórium 177 akkreditált módszerrel rendelkezik, éves szinten pedig mintegy 15 ezer mintát vizsgálnak. A kifogásolási arány a borászati termékeknél 5, a pálinkánál 7 százalékos.

A legkorszerűbb műszerparknak, az izotópvizsgálónak köszönhetően immár atomi szinten is képesek megvizsgálni a pálinkatermékek eredetét. A gyümölcsökben keletkező cukor ugyanis jellemző az adott fajtára, így a komplex vizsgálat során igen nagy valószínűséggel meg lehet állapítani, hogy adtak-e a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcshöz idegen eredetű cukrot. Az eddigi eredmények alapján a vizsgált minták mindössze 2 százalékánál nem volt megfelelő a cukoreredet.

„A metanol és a hidrogén-cianid a határérték felett veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, azonban egy terméknél sem mértünk ilyen dózist. Ez jó hír, hiszen arról tanúskodik, hogy a magyar pálinka jó minőségű, egészséges, nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot!” – folytatta a beszámolót Barátossy Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy az érzékszervi vizsgálatokon négy százalék nem felelt meg, és a címkézési gyakorlat során is találtak hibákat. Összesen 8 esetben fordult elő, hogy terméket a forgalomból is ki kellett vonni.

„A Nébih kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerláncban előforduló szabálytalanságoknebihkiszűrésére, és ez alapján elmondható, hogy a magyar pálinka jó minőségű, a jogszabályoknak megfelelő, biztonságos termék!”

Az eseményre meghívást kapott Nagygyörgy László, a pálinkavizsgálatok területén ugyancsak jelentős tapasztalatokkal rendelkező független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere is, aki elmondta, hogy a vállalat több mint húsz éve van jelen a magyar piacon, egyedülálló módon három üzletággal képviseltetve magát: környezeti, gyógyszer- és élelmiszervizsgálatokat is végez.

„Ez utóbbi üzletág részeként nagy figyelmet fordítunk a pálinkavizsgálatokra, több mint 7 ezer terméket vizsgáltunk meg, ez alapján pedig tekintélyes adatbázist építettünk. Emellett módszereket fejlesztünk, hogy a pálinkákban előforduló veszélyes anyagokat minél biztonságosabban tudjuk kiszűrni, illetve azért is, hogy minél biztosabban meghatározhassuk a különböző fajta gyümölcsökből készült pálinkákra jellemző összetevőket. A WESSLING Hungary Kft.-ben folytatott rendszeres pálinkavizsgálatok meggyőződésünk szerint nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a pálinkának a hungarikum elnevezésben méltón hordozott értékeit védjük” – mondta el Nagygyörgy László.

Az eredmények ismertetése után Barátossy Gábor körbevezette a jelenlévő újságírókat, akik ez alkalommal a kamerákkal együtt betekinthettek azokra a helyekre is, ahová máskor szigorúan tilos a belépés. Megcsodálták a legmodernebb berendezéseket a gázkromatográftól a deutérium-hidrogén izótóparány meghatározásra szolgáló berendezésig, végigkövették a beérkező minta útját a laboratóriumban.

A nyílt nap – mindenki legnagyobb megelégedésére – pálinkakóstolóval ért véget.

 

Forrás: www.elelmiszer.hu

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum