Magyarország kitart a hazai jövedéki adó szabályozás mellett

2014. 04. 17., csütörtök

A kormány nem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhelyek megfelelnek a közösségi jognak.

Az Európai Bizottság továbbra is fenntartja a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az alkoholtermékek illetve a dohánytermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé. A dohánygyártmányok értékesítésénél pedig sérelmezi azt a rendszert, amely értékesíthetőségi határidőt szab a jövedéki adóemelési időszakot megelőzően készletezett termékekre.

A Magyar Kormány továbbra is kitart amellett, hogy a komoly egészségügyi kockázatot jelentő,  finomszesz és  mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz” szeszes italoknak magasabb legyen a jövedéki adója. A „kommersz” szeszes italok kedvező kiskereskedelmi ára ugyanis az egészségre károsabb alkoholtartalmú italok fogyasztását növelte, ezért  a differenciált adómérték bevezetése az alacsonyabb minőségű italoknál a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. A Bizottság ezzel a különbségtétellel nem ért egyet.

A dohánytermékek értékesítésénél vitatott rendelkezéseknek is kiemelt jelentősége van a jövedéki adózás rendszerében, hiszen a gyártók és forgalmazók adóemelést megelőző, túlzó készletezési szokásai jelentős kárt okoztak a hazai költségvetésnek.

A fentiekre tekintettel Magyarország kész arra, hogy a fentiekben részletezett álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum