„KÉSZEK VAGYUNK MEGVÉDENI A SZABAD PÁLINKAFŐZÉST”

2014. 05. 07., szerda

A szabad pálinkafőzésért eddig is kiálltunk, és a jövőben is kiállunk érte az Európai Parlamentben is - jelentette ki Nyitrai Zsolt szerdán, a témában összehívott szakmai konzultáción.

Az egyeztetésen részt vett V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A szakmai konzultációra meghívták a Pálinka Nemzeti Tanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőit is, akik egyetértettek a szabad pálinkafőzés melletti kiállással.

V. Németh Zsolt felidézte, hogy 2010 szeptemberében lépett hatályba az a jogszabály, amely lehetővé teszi a jövedékiadó-mentes, szabad pálinkafőzést Magyarországon. 
 

„AZ EDDIG KIVÍVOTT EREDMÉNYEKET MINDENKÉPPEN MEG AKARJUK VÉDENI.”

A politikus arról beszélt, akkoriban ez a javaslat vidékfejlesztési indíttatású volt, és – mint mondta – „ebből a szempontból minden ezzel kapcsolatos várakozást teljesített”. Az államtitkár úgy vélte, a szabad pálinkafőzés lehetősége egyfajta „szabadságélményt adott, hiszen egy olyan tevékenységet tettek legálissá, amit azelőtt is végeztek az emberek”.  V. Németh Zsolt a pálinkafőzést „élő hagyománynak” nevezte, amelynek keretében az emberek ugyanazt a tevékenységet művelik, amit a szüleik vagy nagyszüleik, csak immár jobb eszközökkel, illetve jobb tudással. 

A kormánypárti honatya kitért rá, a szabadfőzés révén a figyelem olyan gyümölcsfajtákra is ráirányult, melyeket korábban nem igazán ismertek a fogyasztók, s a magánfőzésnek és a bérfőzésnek is köszönhető ezen kis mennyiségben termő gyümölcsfajták népszerűsödése.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett, már csak 18 nap van hátra az európai parlamenti választásokig. Mint mondta, nemcsak a választás, hanem a mindennapi élet egyik fontos témaköre a szabad pálinkafőzés, amiért eddig is kiálltak, és a jövőben is határozottan kiállnak az Európai Parlamentben is. 

A Fidesz részéről azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy Brüsszel irányában határozottan kinyilvánítsuk: az eddig kivívott eredményeket mindenképpen meg akarjuk védeni. Időt és energiát fogunk arra fordítani, hogy elmagyarázzuk az Európai Uniónak, hogy Magyarországon milyen komoly hagyományai vannak a pálinkafőzésnek – mondta Nyitrai Zsolt. Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, aki nyolcadik a pártszövetség listáján, reményét fejezte ki, hogy a kiadásra kerülő petíció hathatós segítséget fog jelenteni az otthoni pálinkafőzés védelme érdekében. 

Úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP jelenlegi és jövőbeli európai parlamenti képviselői „sem fognak megijedni az árnyékuktól”, hogy nyilvánosság elé tárják szakmai érveiket, amelyeket Brüsszel előtt is meg fognak védeni. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, „nagyon komoly eredményeket hozott a jövedékiadó-mentesség a házi pálinkafőzés vonatkozásában”. Ezek az eredmények vitathatatlanok, és azt gondolom, kormányzati oldalról is az a szándék, hogy ezt a szabadságot mindenáron próbáljuk megőrizni – jelentette ki, hozzátéve, politikai döntést is igényel, hogy az adómentességet milyen módon fogják tudni fenntartani a jövőben.

Pankucsi Zoltán, „a szabadság egyik értékmérőjének” nevezte, hogy a házi pálinkafőzés a mai szabályok szerint gyakorlatilag nulla adminisztrációval jár. A fórum résztvevői megállapodtak abban, hogy még a hét folyamán petíciót fogalmaznak meg a szabad pálinkafőzés megvédése érdekében.

Forrás: www.fidesz.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum