A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke

2014. 05. 26., hétfő

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.

 
Kardeván Endre a kétnapos verseny sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyaroknak olyan értékes kincs a pálinka, mint például az oroszoknak a vodka, a franciáknak a konyak vagy a skótoknak a whisky. Ennek a hírnévnek a megalapozása széleskörű összefogás eredménye, megőrzése és további terjedése előállítóinak, és fogyasztóinak közös érdeke.
 
Aláhúzta: a pálinka készítése odafigyelést és szakértelmet igényel, megbecsülését tovább javítja, hogy az országgyűlés által elfogadott hungarikum törvény az elsők között ismerte el.
Emlékeztetett: korábban nem a minőségre, hanem a mennyiségre helyezték a hangsúlyt. Az utóbbi tíz évben azonban a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőséggel szembeni elvárása jelentősen nőtt és újra divatba jött a gyümölcsből készült párlat.
 
Úgy vélte, sokat változott a pálinka megítélése az ország uniós csatlakozását követően az EU-ban is. Megemlítette, hogy a „pálinka” és „törkölypálinka” elnevezés is kizárólag a Magyarországon előállított gyümölcspárlatokra használható, illetve további nyolc, meghatározott földrajzi területen előállított pálinka is az unió területére kiterjedő földrajzi árujelző oltalmát élvezi.
 
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a tájékoztatón elmondta: a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny az ital legrangosabb hazai megmérettetése. Közölte: hétfőn és kedden mintegy 50 főzde 335 mintáját bírálják el, amelyek között megtalálhatók a klasszikus körte, barack vagy szilva mellett az olyan különlegességek is, mint a berkenye, a som vagy a galagonya pálinka.
 
A verseny eredményhirdető gáláját június 19-én a Mezőgazdasági Múzeumban tartják. Itt hozzák nyilvánosságra például az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott italait, továbbá ez alkalommal mutatják be Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb főzdéit is.
 
(MTI)
Forrás: www.kormany.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum