Ezek a legjobb és a legrosszabb pálinkák Magyarországon: itt a lista

2014. 06. 20., péntek

Vajon melyek a legjobbak a kereskedelmi forgalomban, nagy mennyiségben forgalmazott barackpálinkák közül?

Barackpálinkákat tesztelt a gasztronómiai kérdésekben rendszeresen megszólaló, a hazai éttermi kultúra, vendéglátóipar fejlesztéséért létrejött Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE). Elsősorban könnyen hozzáférhető barackpálinkákat vizsgáltak, amelyek kereskedelmi főzdéktől származnak: részben közismert neveket, részben jónak gondolt, részben nagy mennyiségben forgalmazott termékeket.

Az érzékszervi tesztelést két zsűri végezte, ezt laboratóriumi vizsgálat előzte meg. A zsűriben helyet kapott élelmiszertudományi szakember, biológus, sommelier (borszakértő), pálinkafőző, de Molnár B. Tamás étteremkritikus, valamint Takács Lajos, a Lacipecsenye étterem séfje is. Az érzékszervi pontozás húszpontos rendszerű volt, 15 ponttól fölfelé már nagyon jónak, kiemelkedőnek számított a pálinka az értékelés szerint. 


A pálinkák, amelyek az érzékszervi teszten egyértelműen anagyon jó és a kiváló kategóriába estek a zsűritagok összesített értékelése alapján:

  • Márton és lányai magyar kajszi: 17 pont
  • Bestillo Gönci barack: 16 pont
  • Agárdi: 15 pont
  • Kisrét Árpád: 15 pont
  • Tarpa manufaktúra: 15 pont

A teszt által hibásnak minősített pálinkák között találjuk a Rézangyal kajszibarack pálinkáját, a Zwack Kecskeméti Híröst, vagy a Békési Disznótorost. A lista alján olyan pálinkák kaptak helyet, amelyeket a szakértők fogyasztásra nem javasolnak: Miskolci Likőr, Prekopp, Gönci barack; Győri Szesz, Hédervári; Törley, Szent István Korona.


A teszt legrosszabb szereplője a Fütyülős barack: az MGE szakértői szerint "illatában és ízében petróleum, senkinek nem ajánlható, még annak sem, aki nem törődik az ízzel, kizárólag az alkohol hatását keresi".

Forrás: www.penzcentrum.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum