Pálinka, a palackba zárt napfény

2014. 07. 22., kedd

Az elmúlt napokban olvashattuk a Magyar Ízek Alapítvány kutatásának eredményét a hungarikumokkal kapcsolatban: nagyon kevesen tudják, milyen értékek szerepelnek a listán. A kivétel talán csak a pálinka. Azt, hogy ez szerepel a hungarikumok között, azzal tisztában vagyunk. No de hogyan is készül az igazán jó pálinka? Erről beszélgettünk Családi Magazinunk vendégével, Szabó Józseffel, a hamarosan nyíló Aranyos Pálinkagyár tulajdonosával.

Az elmúlt években divatossá vált pálinkát fogyasztani, különösen 2010 óta. Szerencsére egyre nagyobb az igény a minőségi pálinkára is, ebben szeretne segíteni az Aranyos Pálinkagyár. A kiváló minőség persze elsősorban a gyümölcsön múlik, ha az érett, édes, egészséges és tiszta, vagyis földdel nem szennyezett, a belőle készült párlat is finom lesz.

undefinedDe nagyon sok múlik azon is, hogy miként bánunk a cefrével. Az erjesztés során szén-dioxid keletkezik – ezt el kell vezetni. Mivel többféle élesztő gomba van, a tárolási hőmérséklet megválasztása is sarkalatos kérdés – az a gomba, amelyik a cukrot alkohollá alakítja, még 12-20 ˙C közötti hőmérsékleten is képes a szaporodásra, ezért érdemes hűteni a cefrét. Ha magasabb hőmérsékleten tartjuk a gyümölcsöt, elillanhat belőle az aroma. A tároló edénynek is tisztának kell lenni, még az új hordót is érdemes kifertőtleníteni. „A mostani gyakorlat – mondta vendégünk – az, hogy az udvaron vagy a pincében felállítanak egy hordót, s ahogy hullik a fáról a gyümölcs, abba szedik bele, és kevergetik. Pedig fontos lenne a kimagozott gyümölcsöt egyszerre beletenni a cefrés hordóba, és megmérni a savtartalmát, mert a számunkra hasznos élesztő gombák a lúgos környezetet jobban szeretik. Ha túl savas, lehet akár citromsavval is lúgosítani. Aztán le kellene zárni a hordót – persze úgy, hogy gondoskodjunk arról, hogy a szén-dioxid el tudjon távozni – és nem szabad kevergetni!”

A legtöbb pálinkát egyébként meglepő módon a borókabogyó adja, ebből az aprócska vadgyümölcsből lehet a legtöbb párlatot előállítani, ezt követi a szőlő, a szilva, a barack, az alma.

undefinedA hamarosan nyíló Aranyos Pálinkagyárban egy 350 literes üst segít majd a pálinkafőzésben, de ha valaki ennél kisebb mennyiséget szeretne lefőzetni, jó ha tudja, 150 liter a legkisebb mennyiség, amit még jó minőségben lehet lefőzetni.

Mindszenten, a Miási úton, a Ludas és a Kinizsi Pál utca között várják augusztus közepétől azokat, akik szeretnék a nyár zamatát, a napfény ízét palackba zárni, de előjegyzést már most fölvesznek, csak hívják a 30/228-5357 és a 30/219-1830-as telefonszámot. E-mailben is érdeklődhetnek: aranyospalinka@gmail.coma cím, de a facebookon is megtalálják a vállalkozást!

Kiskata

Forrás: www.promenad.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum